Το κρεμμύδι ως φαρμακευτικό φυτό

725

allium_sepa.jpg

Βοτανικό όνομα: Αλλιον το κρόμμυον (Allium cepa), ανοίκει στην οικογένεια των Liliaceae. Κατάγεται από την Δυτική Ινδία και ευδοκιμεί σε όλη τη γη ως καλλιεργούμενο φυτό. Χρειάζεται ήλιο και ελαφρύ χώμα.

Χαρακτηριστικά: το ύψος του φτάνει ύψος μέχρι 90 εκ., έχει κούφιους μίσχους και φύλλα, άνθη λευκά μέχρι πορφυρά, σχηματίζει βολβούς. Ανθοφορεί από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο.
Το κρεμμύδι καλλιεργείται οτην εγγύς Ανατολή, αλλά και στην Κίνα εδώ και χιλιετίες. Το κρεμμύδι ίσως το έφεραν οι Ρωμαίοι λεγεωνάριοι στην κεντρική Ευρώπη. Στο μεσαίωνα κρεμούσαν τα κρεμμύδια στην εξώπορτα για να μην περάσει η πανούκλα το κατώφλι.
Χρησιμοποιούμενα μέρη του φυτού: Τα κρεμμύδια τρώγονται ωμά ή πίνεται ο χυμός τους.
Ιδιότητες: Το κρεμμύδι θεωρείται διουρητικό, αντιφλεγμονικό, ορεκτικό, χωνευτικό και κατά της υπέρτασης. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και ως αντιβιοτικό, αναλγητικόκαιαντιρρευματικόμέσο. Η δράση του βοηθά εξάλλου στο κυκλοφορικό σύστημα.

Χρήση: Έχει επιβεβαιωθεί η ενέργεια του κρεμμυδιού ως ορεκτικό μέσο και για την προφύλαξη από ασθένειες των αγγείων σε ηλικιωμένα άτομα, θεωρείται επίσης ότι βοηθά οτην επούλωση των πληγών, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνει εκτός των άλλων τα κρυολογήματα και τις γριπώδεις λοιμώξεις χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Εάν χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση βήχα διαλύει τα φλέγματα (αποχρεμπτικό) και μειώνει τον ερεθισμό.