Βουκαμβίλια (μπουκαμβίλια)

2479
4.92/5 ( 98% )
based on 13 ratings
βουκαμβίλια

Photo: Marcel Jermain

Η βουκαμβίλια είναι ένα πανέμορφο αναρριχητικό φυτό, αναπόσπαστο στοιχείο του κυκλαδίτικου Ελληνικού νησιωτικού τοπίου. Κατάγεται από τη Νότια Αμερική και ειδικότερα προέρχεται από τη Βραζιλία. Περιλαμβάνει δώδεκα (12) ποικιλίες που είναι  ιθαγενείς της Ν Αμερικής και οφείλει το όνομά της στο θαλασσοπόρο Μπουγκενβίλ, που διέσχισε πρώτος τον Ειρηνικό ωκεανό.  Ανήκει στην οικογένεια των νυκταιγινιδών (τάξη καρυοφυλλώδη). Ανθίζει από τα μέσα της άνοιξης έως και της αρχές του φθινοπώρου. Πρώτα εμφανίζονται τα φύλλα, μόλις ο καιρός αρχίσει να ζεσταίνει την άνοιξη και στη συνέχεια, σιγά σιγά αρχίζουν να σχηματίζονται και τα μπουμπούκια. Τα εντυπωσιακά λεπτά σαν χαρτί βράκτια φύλλα λάμπουν σε χτυπητές μωβ, κόκκινες, άσπρες, και πορτοκαλί αποχρώσεις και καλύπτουν ανά τρία τα μικρά λευκο-κίτρινα άνθη. Έχει έναν πολύ γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης: Σε γλάστρα φτάνει συνήθως τα 2-3 μέτρα, αν όμως τη φυτέψετε στο ύπαιθρο θα γίνει εύκολα ολόκληρο δέντρο ύψους μεγαλύτερου των 4-5 μέτρων. Σε ευνοϊκά κλίματα (θερμά, ηλιόλουστα, νότια) φτάνει πολύ μεγαλύτερα ύψη και μπορεί να αναρριχηθεί μέχρι και πάνω από 10 μέτρα!

Βουκαμβίλια στην Ελλάδα
Δεν επηρεάζεται από την αλμύρα της θάλασσας,
είναι φυτό κατάλληλο και για παραθαλάσσια φύτευση.
Μεγαλώνει ιδανικά στα Ελληνικά νησιά.

(Φωτο: M. Jermain)

Είδη βουκαμβίλιας


Bougainvillea-spectabilis

Bougainvillea spectabilis:

Είναι είδος γρήγορης ανάπτυξης, κόκκινη, με αγκάθια. Ευδοκιμεί στο ύπαιθρο με πολύ ήλιο, ακατάλληλη για εσωτερικό χώρο.

Photo: Ray Cui
(κλίκ για μεγέθυνση)


Bougainvillea-glabra

Bougainvillea glabra

Βουκαμβίλια η λεία. Η πιο συνηθισμένη ποικιλία στην Ελλάδα με πλούσιο ρόζ χρώμα. Φυτεύεται σε γλάστρα.

Photo: Mauricio Mercadante
(κλίκ για μεγέθυνση)


bougainvillea-snow-white

Snowwhite

Είναι η άσπρη βουκαμβίλια, μάλλον ασυνήθιστη καλλιέργεια ως καλλωπιστικό στην Ελλάδα, άδικα όμως μια και έχει εξαιρετική ομορφιά.

Photo: Joseph Wong
(κλίκ για μεγέθυνση)


bougainvillea-Variegata

Variegata

Μια καλλιεργούμενη βουκαμβίλια που είναι πολύχρωμη (συνήθως με δίχρωμα φύλλα σε λευκό-πράσσινο ή υποκίτρινο-πράσσινο)

Photo: Jim Brodie
(κλίκ για μεγέθυνση)

Φροντίδα και περιποίηση βουκαμβίλιας

βουκαμβίλια-φωτογραφία

Photo: F. Seiffert

Είναι ένα πανέμορφο, πολύ ανθεκτικό φυτό που ουσιαστικά έχει ανάγκη από ελάχιστη περιποίηση. Η βουκαμβίλια χρειάζεται πολύ ηλιακό φως, η θέση της λοιπόν για το καλοκαίρι πρέπει να είναι ηλιόλουστη, ζεστή και ευάερη. Προφυλάξτε την από τους ανέμους και τη βροχή. Το χειμώνα έχει ανάγκη από μια περίοδο ανάπαυσης στους 8-10 C.

Πάγος το χειμώνα: Αν οι καιρικές συνθήκες γίνουν ιδιαίτερα δύσκολες το χειμώνα, το πιθανότερο είναι ότι θα παγώσει, με αποτέλεσμα να πέσουν όλα τα φύλλα της και να μείνουν μονό ξερά κλαδιά. Μην βιαστείτε να απογοητευτείτε και κυρίως μην την κλαδέψετε!  Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο από αυτά τα ξερά κλαδιά, ιδιαίτερα τα χονδρά, κάποια στιγμή θα πεταχτούν φυλλαράκια και θα αρχίσει η βλάστηση του φυτού εκ νέου. Αν ζείτε σε περιοχές με ΣΥΧΝΟ έντονο παγετό, μπορείτε τους κρύους μήνες να καλύψετε τη βουκαμβίλια με πλαστικό έτσι ώστε να την προστατέψετε από τον πάγο.

Το καλοκαίρι μπορείτε να την ποτίζετε νερό με μέτρο όταν ξεραίνεται το χώμα και να της ρίχνετε λίγο λίπασμα κάθε βδομάδα για ακόμα πιο πλούσια ανθοφορία. Το χειμώνα όμως ελαττώστε το πότισμα. (βλ. παρακάτω: “Πότισμα”) Το Μάρτιο κλαδέψτε την αν χρειάζεται και αλλάξτε της γλάστρα. Μην την μετακινείτε άσκοπα.

Προτιμά έδαφος πλούσιο σε άργιλο (αμμώδες, αφράτο), αλλά βεβαιωμένα μπορεί να προσαρμόζεται σχεδόν σε όλα τα εδάφη στο μεσογειακό κλίμα της Ελλάδας.

Λίπανση βουκαμβίλιας

Η βουκαμβίλια δεν έχει ιδιαίτερες ανάγκες λίπανσης, εκτός από ένα συνηθισμένο γενικό λίπασμα από το τέλος της άνοιξης μέχρι και το φθινόπωρο και κυρίως για τα φυτά που βρίσκονται όχι στο χώμα αλλά μέσα σε γλάστρες και δοχεία φύτευσης. Χρησιμοποιείτε ένα φωσφορικό λίπασμα, σίδηρου και μαγνησίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Λιπαίνουμε σε ποτισμένο, υγρό χώμα, συνήθως μια μέρα μετά από πότισμα και δεν ποτίζουμε για μια η δύο ημέρες μετά.

Όταν φυτεύεται σε κήπους το χώμα μπορεί να  εμπλουτίζεται με κομπόστ (βελτιωτικό εδάφους).

Κλάδεμα βουκαμβίλιας

Τον Μάρτιο είναι η περίοδος κλαδέματος, αμέσως μόλις περάσουν τα μεγάλα κρύα. Το μήκος των κλαδιών σε μικρά φυτά καλό είναι να κόβεται περίπου κατά το 1/4.  Βουκαμβίλιες με μεγάλο ύψος, αφού πρόκειται για αναρριχώμενο που μπορεί να ξεπεράσει τα 10 μέτρα, φυσικά και δεν τις “κουτσουρεύετε” τόσο κατά το κλάδεμα, απλά καθαρίζετε το φυτό από εντελώς ξερά κλαδιά και αραιώνετε γενικά τα κλαδιά του όπου χρειάζεται, αφού στην πραγματικότητα ούτε το κλάδεμα της είναι απαραίτητο για την ανάπτυξή της.  Το κλάδεμα το κάνουμε κυρίως για λόγους σχήματος, να δώσουμε ένα στρωτό σχήμα προς μια κατεύθυνση που θέλουμε εμείς. Τα κλαδιά της μπουκαμβίλιας, με τα χρόνια μετατρέπονται σε ξύλο γι’ αυτό όταν την στηρίζετε σε κάποια πέργκολα να θυμάστε ότι δεν θα μπορείτε να μετακινήσετε τα κλαδιά της.  Διαλέξτε λοιπόν μία θέση στην οποία η μπουκαμβίλια σας θα εγκατασταθεί μόνιμα και θα μεγαλώσει, χαρίζοντας σας τα όμορφα λουλούδια της για πολλά χρόνια.

βουκαμβίλια σε πέργολα

Το κλάδεμα χρειάζεται μόνο για τακτοποίηση στο σχήμα.
Με τη βοήθεια του κλαδέματος μπορεί να πάρει ωραία σχήματα,
όταν τοποθετηθεί δίπλα σε πέργκολα ή τοίχο ώστε να μπορεί να αναρριχάται.

Φωτο: T. Gerus

Φυτά που θα κλαδέψετε υπερβολικά κάποια χρονιά, είναι πιθανό να μην ανθίσουν καθόλου στην επόμενη περίοδο ανθοφορίας.

Πότισμα βουκαμβίλιας

βουκαμβίλια

Photo: Lila Lucena Braga

Η βουκαμβίλια είναι αρκετά ανθεκτική στις ξηρές συνθήκες. Η λαθεμένη αντίληψη ορισμένων πως η βουκαμβίλια έχει ανάγκη από πολύ νερό, είναι η αιτία για το όχι σπάνιο φαινόμενο κάποια φυτά ενώ είναι γεμάτα με καταπράσινο φύλλωμα, να παρουσιάζουν πολύ μικρή έως και ανύπαρκτη ανθοφορία, σε σχέση με άλλα που τα πράσινα φύλλα με δυσκολία …διακρίνονται ανάμεσα στα  λουλούδια.
Ο λόγος είναι ακριβώς το πολύ νερό. Ειδικά σε βουκαμβίλιες φυτεμένες σε γλάστρες που οι αυξημένες θερμοκρασίες του καλοκαιριού αλλά και ο αέρας ξεραίνουν επιφανειακά το χώμα, αλλά στο εσωτερικό του ενδέχεται να είναι ακόμα υγρό, βεβαιωθείτε πως πραγματικά το χώμα στην γλάστρα έχει στεγνώσει πριν ποτίσετε ξανά και φυσικά φροντίστε για την καλή αποστράγγιση του νερού τοποθετώντας πάντα -και για οποιοδήποτε φυτό- ένα στρώμα από χαλίκια στον πάτο την γλάστρας πριν από το χώμα.

Η βουκαμβίλια σε γλάστρα

Σε σπίτια μακριά από ύπαιθρο, όπου δεν υπάρχει κήπος, η βουκαμβίλια μπορεί να φυτευτεί, να αναπτυχθεί και να ζήσει για χρόνια φυτεμένη σε γλάστρα (ή άλλο μεγάλο δοχείο φύτευσης).

Για τη φροντίδα της δε χρειάζεται τίποτα άλλο πέραν όσων αναφέρονται εδώ σ αυτή τη σελίδα γενικά για τη βουκαμβίλια. Το κυριότερο που δεν πρέπει να ξεχνάτε είναι η βασική της απαίτηση για πολύ ηλιακό φώς. Συχνά οι γλάστρες μπορεί να είναι σε σκιερά σημεία, σε μπαλκόνια, βεράντες, ημιηπαίθριους, κι έτσι να μην υπάρχει άμεσο έντονο ηλιακό φώς για πολλές ώρες της ημέρας. σε τέτοιες συνθήκες φωτισμού η βουκαμβίλια δεν μπορεί ούτε να αναπτυχθεί πολύ ούτε να ανθοφορήσει πλούσια. Επιλέξτε λοιπόν το κατάληλο σημείο με βάση κριτήρια αισθητικής (που θέλετε να αναπτυχθεί και να αναρρηχηθεί) αλλά ΚΑΙ ανάγκης του φυτού για ηλιόλουστο σημείο.

Μεταφύτευση βουκαμβίλιας σε γλάστρα: Μεταφυτεύετε το Μάρτιο αν είναι σε γλάστρα, καλό είναι όμως να μην αλλάζει συχνά μέρος.

Πολλαπλασιασμός βουκαμβίλιας

βουκαμβίλια

Photo: V. Pandiyan

Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με μοσχεύματα. Παρά τις φήμες και τις λάθος δημοσιεύσεις περί του αντιθέτου, ο πολλαπλασιασμός είναι ΔΕΝ είναι πάντα εύκολος. Κόβετε από το φυτό ένα υγιές μόσχευμα (ένα κλωνάρι) με καλή ανάπτυξη την περίοδο του καλοκαιριού. Αφαιρείτε τα φύλλα του και το φυτεύετε σε αμμώδες έδαφος (αφράτο). Αν βλαστήσουν μικρά πράσινα φυλλαράκια ο πολλαπλασιασμός πέτυχε, κι έχετε ένα νέο φυτό. Το μεταφυτεύετε τον επόμενο χρόνο στην θέση που θα το φιλοξενήσει οριστικά.

Ασθένειες και προβλήματα

Ανήκει στα φυτά που πολύ δύσκολα προσβάλλονται από ασθένειες και άλλοι εχθροί δεν αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα για την ανάπτυξη της. Στην ελληνική ύπαιθρο συναντάμε συχνά βουκαμβίλιες με εξαιρετική ανάπτυξη χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα. Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσει είναι η έλλειψη ηλιοφάνειας που δεν θα την βοηθήσει να ανθοφορήσει και το φυτό θα φαίνεται σαν άρρωστο! Αναλυτικά, τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν είναι:

Δεν ανθίζει: Πιθανά το μέρος που βρίσκεται να έχει λίγο φως, να μην γίνεται καλός αερισμός ή να ποτίζεται συχνά. Μεταφέρετε το φυτό σε πιο ευάερο και φωτεινό σημείο. Αν το χώμα είναι υγρό, σημαίνει ότι το ποτίζετε πολύ. Σταματήστε το πότισμα μέχρι να στεγνώσει το χώμα και μετά να ποτίζετε πιο αραιά.

Αναπτύσσεται αργά: Πιθανά το χώμα δεν στραγγίζει καλά. Μεταφυτεύστε το φυτό σε καλή γλάστρα με υλικό αποστράγγισης.

Τα καινούργια φύλλα είναι μικρά: Το φυτό χρειάζεται λίπανση.

Τα άνθη και τα φύλλα πέφτουν και παραμένουν τα χρωματιστά φύλλα που μοιάζουν με άνθη: Πιθανά το μέρος έχει πολλή ζέστη και ξηρασία. Ψεκάστε την και ποτίζετε το φυτό πιο τακτικά.

Λευκές απαλές κηλίδες πάνω στα φύλλα: Πιθανά είναι ωίδιο, λόγο υπερβολικής υγρασίας του περιβάλλοντος και κακό αερισμό. Μετακινήστε το φυτό σε πιο ευάερο χώρο.

Κιτρίνισμα φύλλων: Πολύ υγρασία. Αν το χώμα είναι υγρό, σημαίνει ότι ποτίζεται πολύ. Σταματήστε το πότισμα μέχρι να στεγνώσει το χώμα και μετά να το ποτίζετε πιο αραιά.

Κιτρίνισμα φύλλων με ιστούς αράχνης στην κάτω επιφάνεια. Πιθανά κάποιος μικροοργανισμός (συνήθως τετράνυχος). Αγοράστε και ψεκάστε με ειδικό εντομοκτόνο.

Κίτρινα στίγματα στα φύλλα,  κοκκοειδή: Αφαιρέστε τα με βαμβάκι βουτηγμένο στο οινόπνευμα. Αν δεν διορθωθεί το πρόβλημα αγοράστε και ψεκάστε με ειδικό εντομοκτόνο.

Λευκές κηλίδες σαν βαμβάκι. Πιθανά κάποιο μικρόβιο (Ψευδόκοκκος, βαμβακάδα. Αφαιρέστε τα με βαμβάκι βουτηγμένο στο οινόπνευμα. Αν δεν διορθωθεί το πρόβλημα αγοράστε και ψεκάστε με ειδικό εντομοκτόνο.

βουκαμβίλια

Phoyo: M. Elnadi

Να θυμάστε:

Είστε κυριολεκτικά εσείς υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση της μπουκαμβίλιας καθώς αυτή μεγαλώνει.

Εσείς είστε που θα αποφασίσει τη φορά που θα πάρουν τα κλαδιά της κατά την αναρρίχηση τους.

Αφού επιλέξετε αν θέλετε να σκαρφαλώσει σε τοίχο ή αν θα καλύψει το μπαλκόνι σας ή και τα δύο στηρίξτε τα τρυφερά κλαδιά της πριν αυτά ξυλοποιηθούν στα σημεία που επιθυμείτε.

Με ελάχιστη φροντίδα, θα σας χαρίσει πολλά χρόνια εντυπωσιακής ομορφιάς στη διακόσμηση του κήπου, της αυλής, της βεράντας σας.

 

Φωτογραφίες: © V.Pandiyan, J.Hastings, H.Jørgensen, HACEME images, L.Grønkjær, F.Seiffert

Οι επισκέπτες διαβάζουν εδώ για: φυτα εσωτερικου χωρου ονομασιες, βουκαμβίλια φροντίδα, μπουκαμβιλια, βερόνικα φυτό, λουλουδια ονομασιες, βουκαμβιλια σε γλαστρα, βουκαμβίλια πολλαπλασιασμός, φυτα εξωτερικου χωρου ονομασιες, μπουκαμβίλια πολλαπλασιασμός, καλλωπιστικα λουλουδια.