Ανθούριο- Anthurium

393
4/5 ( 80% )
based on 1 rating

Ανθούριο, Φλαμίγκο, «Γλώσσα του διαβόλου»

 

anthurio.jpgΑν και το όνομά του είναι ελληνικό (ανθούριο = άνθος + ουρά), το ανθούριο κατάγεται από τα τροπικά δάση της Αμερικής. Ανήκει στην οικογένεια των αροειδών. Αυτό που μοιάζει με πέταλο άνθους είναι στην πραγματικότητα ένα βράκτιο ψύλλο σε κόκκινο χρώμα, τα πραγματικά άνθη είναι πολύ μικρά και επικάθονται στο ανθικό στέλεχος που έχει μια σπειροειδή κατεύθυνση, γι’ αυτό και λέγεται «γουρουνοουρίτσα». Τα φύλλα είναι καρδιόσχημα και έχουν σκούρο πράσινο χρώμα, δημιουργώντας έτσι μια ωραία αντίθεση με το εντυπωσιακό βράκτιο ψύλλο. Η ανθοφορία του διαρκεί όλο το χρόνο, όμως καλό είναι να αφήσετε το φυτό να ξεκουραστεί για λίγο σε δροσερό χώρο το χειμώνα. Αναπτύσσεται αργά και ενδείκνυται για το παράθυρο. Η θέση του ανθούριου πρέπει να είναι φωτεινή έως ημισκιερή, χωρίς απευθείας ήλιο. Η αγαπημένη του θερμοκρασία είναι 15-18 °C σταθερά. Διατηρείτε το υγρό την περίοδο της ανάπτυξης, μην αφήνετε νερό στο πιατάκι και μην το ποτίζετε με σκληρό ή κρύο νερό. Ραντίζετε τα φύλλα του, όχι όμως τα άνθη. Είναι κατάλληλο και για υδροκαλλιέργεια. Το καλοκαίρι μπορείτε να του ρίξετε ελαφρό λίπασμα μια φορά την εβδομάδα. Αν οι ρίζες του πυκνώσουν πολύ, μεταψυτέψτε το την άνοιξη σε μείγμα χώματος ειδικό για ανθούρια. Ο πολλαπλασιασμός του ανθούριου γίνεται με σπόρο ή διαίρεση κατά τη μεταφύτευση αλλά και με μοσχεύματα από πλαϊνούς βλαστούς.

Άλλα είδη και υβρίδια

anthurio_scherzeri-anum.jpgΓνωστά τα υβρίδια Anthurio scherzeri-anum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

anthurio_andreanum.jpgΤο Αnthurio andreanum είναι μεγαλύτερο, με στιλπνό, ερυθρόλευκο βράκτιο φύλλο, ενώ τα μεγαλύτερα σε ηλικία φυτά έχουν υπέργειες ρίζες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

anthurio_crystallinum.jpgΤο Αnthurio crystallinum με μεγάλα καρδιόσχημα φύλλα με λευκά νεύρα.

Οι επισκέπτες διαβάζουν εδώ για: anturium anturium, ανθουριο, Αvθουριο, ανθου, ανθουριο θεραπεια, ανθουριο μπαλκονι, αντουριουμ φυτο, διαιρεση ανθουριου, πως διατηρουμε ενα ανθουριο.