Βατομουριά

1104
4.4/5 ( 88% )
based on 5 ratings
βατομουρια

Photo: Tony Rodd

Η βατομουριά θεωρείται ιδανικό αντιδιαβητικό και αντιυπερτασικό.  Οι καρποί της βατομουριάς περιέχουν πολλές βιταμίνες και κυρίες A, B, C, ένα πτητικό αιθέριο έλαιο και μία ουσία που περιέχεται σε πολλά σιρόπια για το βήχα και τον πονόλαιμο. Είναι εξαιρετικό φάρμακο κατά της αναιμίας, της διάρροιας, της φαρυγγίτιδας, της λαρυγγίτιδας, της ουλίτιδας και βοηθά στις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Εξωτερικά είναι αποτελεσματικό σε δερματοπάθειες (ακμή, λειχήνες, έκζεμα) και σε αποστήματα.

Ιδιότητες και εφαρμογές

Τα βατόμουρα, οι κόκκινοι γλυκόξινοι καρποί έχουν πέρα από ευχάριστη και δροσιστική γεύση και εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες

Τα φύλλα της βατομουριάς είναι στυπτικά, κατά της αναιμίας και κατά της διάρροιας. Αφέψημα τους, βοηθά στη διατήρηση του βάρους του σώματος. Πιστεύεται ότι συντελούν στη βελτίωση της διανοητικής κατάστασης.
Θεωρείται επίσης ότι δρουν καταλυτικά στη λειτουργία των αδένων.
Τα φύλλα της βατομουριάς χρησιμοποιούνται σε έγχυμα για την καταπολέμηση των εσωτερικών αιμορραγιών , της δυσεντερίας και των διαρροιών.

Τσάι βατομουριάς

Το αφέψημα των φύλλων βατομουριάς ( βρασμένων , με λίγο μέλι ή ξίδι ), χρησιμοποιείται σε γαργάρες εναντίον του πονόλαιμου , της φαρυγγίτιδας , για τις άφθες και την ουλίτιδα.

Επίσης μερικές φορές για την επιτάχυνση της επούλωσης των πληγών , καθώς και κατά της διάρροιας , αιματουρίας , λευκωματουρίας , αιμορροΐδων κτλ . ενώ πιστεύεται ότι διευκολύνει τη γέννα των εγκύων ,1 φλιτζάνι τη μέρα από τον 6 ο μήνα.

  Το ίδιο έγχυμα θεωρείται γαλακταγωγό.
Από τους καρπούς παράγεται κρασί και ξίδι , με απόσταξη δε μια πολύ καλή ρακή.
Ο Διοσκουρίδης σύστηνε μάσημα των φύλλων για τη στερέωση των ούλων και καταπλάσματα για τα κονδυλώματα και τις αιμορροΐδες . Επίσης , σύστηνε για τα παραπάνω και το χυλό των στιμμένων φύλλων και καρπών , πυκνωμένο στον ήλιο , ενώ για κοιλικά και στομαχικά νοσήματα σύστηνε το χυλό των καρπών .
Αφέψημα φύλλων βατομουριάς χρησιμοποιείται για γαργαρισμούς , καθώς και σιρόπι κατά της στηθάγχης .

βατομουρο

Photo: Martín Μ. Vicente

Σιρόπι από βατόμουρα

Το σιρόπι γίνεται με 80 γρ , αφέψημα φύλλων και 20 γρ . σιρόπι καρπών . Για το σιρόπι από βατόμουρα βράζουμε χυμό από βατόμουρα με διπλάσιο βάρος , ζάχαρη μέχρι να γίνει σιρόπι .

3-4 κουταλιές την ημέρα από αυτό το σιρόπι , είναι αποτέλεσμα για τη δυσεντερία. Το σιρόπι των καρπών είναι εξαιρετικό κατά της διάρροιας , ιδιαίτερα στα παιδιά .

Για το σακχαρώδη διαβήτη κάνουμε έγχυμα φύλλων 100 γρ . σε 3 κιλά νερό και το πίνουμε σε δύο μέρες .

Οι επισκέπτες διαβάζουν εδώ για: βατομουρια, λειχηνας γεννητικων οργανων αντιμετωπιση, φαρυγγιτιδα βοτανα, βατομουρα, θεραπεια λειχηνα με βοτανα, βοτανα για θυλακικο λειχηνα, βοτανο λειχηνα, ομαλος λειχηνας βοτανα.