Αγριμόνιο

1097
4/5 ( 80% )
based on 5 ratings
Αγριμόνιο

Photo: José M. Escolano

Το αγριμόνιο [Agrimonia eupatoria ή φωνόχορτο γνωστό και ως ασπροζάκι, αγριμαία, ασπροξάνη (Αγγλικά: Church steeples, Agrimony] ανήκει στην οικογένεια των ροδοειδών (Rosaceae) και είναι πλούσιο σε τατίνες, σίδηρο, γλυκοειδικά πικρά στοιχεία, βιταμίνη Β και Κ, πυριτικό οξύ. Είναι ιθαγενές φυτό του Βορείου ημισφαιρίου και πρόκειται για ένα πολυετές φυτό, που φτάνει τα 70cm με βλαστό κοκκινωπό και χνουδωτό. Τα φύλλα του είναι ελλειψοειδή, εναλλάσσοντα με πριονωτά και οξύληκτα χείλη πράσινου χρώματος ενώ τα άνθη του είναι αστεροειδή, κίτρινου χρώματος, που φέρονται σε μακριά ανθικά στελέχη κατά ταξιανθία. Ευδοκιμεί σε μέρη που υπάρχει υγρασία και σε αργιλώδη εδάφη, κυρίως στις άκρες των δρόμων, σε αναχώματα, σε ηλιόλουστα ξέφωτα δασών και σε αδύνατα λιβάδια. Η συγκομιδή του γίνεται τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο.
Είναι γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων σχεδόν από όλους τους λαούς για τις πολλές του ιδιότητες. Από την αρχαιότητα ακόμα το χρησιμοποιούσαν για την επούλωση πληγών.

Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν για προβλήματα ματιών, οι Αγγλοσάξονες το χρησιμοποιούσαν για να γιατρεύουν δαγκώματα από φίδια και οι Ινδιάνοι για προβλήματα πυρετού.

Ιδιότητες αγριμόνιου

Το φυτό είναι στυπτικό και επουλωτικό σε πληγές, πρηξίματα, μώλωπες και διαστρέμματα . Διουρητικό, ειδικό βότανο για ζάχαρο, και ζαχαροδιαβήτη, κατάλληλο βότανο για νεφρά, σπουδαίο βότανο για πονόλαιμο και λαρυγγίτιδα. Κατά της χρόνιας φαρυγγίτιδας, των ρευματισμών,των αρθριτικών. Στυπτικό, τονωτικό, διουρητικό, ανθελμινθικό. Είναι φάρμακο κατά της διάρροιας (το τσάι του) και ακόμα αποτελεσματικό κατά του διαβήτη . Οι ειδικοί μάλιστα πολλές φορές λένε ότι οι έρευνες έχουν δείξει ότι είναι ισχυρότερο από την εχινάκεια!

Τις σπουδαίες θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού αναγνώριζαν και οι γιατροί της αρχαιότητας, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν εναντίον χρόνιων νοσημάτων του ήπατος, κατά του ίκτερου, της αιματουρίας και (σε γαργάρες) σε ερεθισμούς και εξελκώσεις του λαιμού. Με εξωτερικές πλύσεις βοηθάει στην επιπεφυκίτιδα και τη λευκόρροια.

Ο Γάλλος Ρallas εξάλλου τη χρησιμοποιούσε με εμπιστοσύνη ως ανθελμινθικό στα κατοικίδια ζώα, ενώ ο Ηusard το συνιστούσε για τον καθαρισμό των ιχωρωδών και χοιραδικών ελκών και ο Ηοrtius ως σπουδαίο φάρμακο (το αφέψημα) κατά της υδρωπικίας.
Ο Forestius έδινε το οινώδες (ή με ξίδι) αφέψημα του φυτού κατά των φλεγμονών των όρχεων, ενώ ο Fleticmann συνιστούσε γαργάρες με το αφέψημα του στους ρήτορες και στους τραγουδιστές, εναντίον της φλεγμονής του φάρυγγα και των φωνητικών χορδών.

Οι δικοί μας και οι ξένοι χωρικοί εξάλλου , το μεταχειρίζονται ακόμα σαν «βραστικό», αντί του τσαγιού , για το ωραίο άρωμα του (το τσάι των φύλλων του άλλωστε είναι πολύ καλό κατά της ημικρανίας και κατά της δυσπεψίας).
Η αγριμόνια είναι επίσης αποτελεσματική κατά των κολικών, των εμετών και κατά του βήχα, ενώ το αφέψημα της είναι χρήσιμο στους ασθματικούς και κατά της νεφρίτιδας, του χρόνιου πνευμονικού κατάρρου, της καχεξίας, της αιματουρίας, των δερματικών παθήσεων, των βρογχικών παθήσεων και των ρευματισμών .
Η αγριμόνια είναι ευεργετική στις παθήσεις του συκωτιού και της σπλήνας και στα έλκη του πεπτικού σωλήνα. Είναι ειδικό για τις φλεγμονές του λαιμού και του βλεννογόνου της στοματικής κοιλότητας.
 
Θυμηθείτε το σε περιπτώσεις αμυγδαλίτιδας, προβλήματα του φάρυγγα, και για σάκχαρο!

Τα φύλλα του είναι εξαιρετικά για την αναιμία και χρησιμοποιούνται με επιτυχία στους ρευματισμούς, στο λουμπάγκο, στα πεπτικά προβλήματα, στην κίρρωση του ύπατος και στις παθήσεις της σπλήνας. Συνίσταται επίσης κατά των κολικών, των εμετών και κατά του βήχα.

Αγριμόνιο ως θεραπευτικό βότανο:

Agrimonia

Photo by Joy Saphine

Αφέψημα:
Το τσάι των φύλλων του είναι κατά της ημικρανίας, της δυσπεψίας και της διάρροιας. Επίσης με αφέψημα του αγριμονίου προτείνονται οι γαργάρες για τον καθαρισμό της φωνής. Βράζουμε 30 με 50 γραμμάρια σε ένα λίτρο νερό και πίνουμε τρεις φορές την μέρα από ένα φλυτζάνι ανάμεσα στα γεύματα.
Έγχυμα:
Ρίχνουμε σε ένα λίτρο νερό βραστό τρία έωε τέσσερα κουταλάκια του γλυκού φύλλα αγριμονίου και το αφήνουμε για 15 λεπτά. (κάθε κουταλάκι βότανο αντιστοιχεί περίπου με ένα ποτήρι νερό.) Μετά σουρώνετε και πίνετε δύο τσάγια την ημέρα. Το πίνουμε χωρίς γλυκαντική ουσία για γαστεντερίτιδες, κυστίτιδες, πέτρες στη χολή και στα νευρά.
Αν αφήσουμε την ρίζα του να μουλιάσει σε νερό φέρνει ανακούφιση στην δυσκοιλιότητα και τονώνει το συκώτι.
Κατάπλασμα:
Σε περιπτώσεις με πρηξίματα, στραμπούληγμα ή μώλωπες, μπορεί να παρασκευασθεί μία πάστα με ξίδι, πίτουρα και φύλλα αγριμονίου. Για νευρίτιδες, θλάσεις κάνουμε ζεστά καταπλάσματα. Για εξωτερική χρήση, γαργάρες και επιθέματα, βράζουμε για τρία λεπτά τρείς χούφτες αγριμόνιο σε ένα λίτρο νερό.

Παρενέργειες

Δεν πρέπει να παίρνετε μεγάλες ποσότητες γιατί μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Άλλες παρενέργειες, ΔΕΝ έχουν αναφερθεί.

Οι επισκέπτες διαβάζουν εδώ για: αγριμονιο παρενεργειες, φωνητικες χορδες βοτανα, επιπεφυκίτιδα γιατροσοφια, γιατροσοφια για σπληνας, βοτανα για τον σπληνα, βοτανα για σπλινα, βοτανα για αιματουρια, αγριμονιο καλλιεργεια, Αγριμονιο ιδιότητες παρενέργειες, αγριμονιο για συκωτι.