Βατόμουρο

686

rubus.jpgΒοτανικό όνομα: Rubus fruticosus, Ρούβος ο θαμνώδης. Κοινή ονομασία: Βάτος. Ανήκει στην οικογένεια των ροδιίδων (Rosaceae)
Περιγραφή: Το συναντούμε συνήθως σαν αναρριχώμενο φυτό. Είναι φυτό με αγκάθια. Τον πρώτο χρόνο έχει μόνο φύλλα, ενώ τον δεύτερο άνθη και καρπούς, τα γνωστά βατόμουρα.  Τα φύλλα του είναι πτεροειδή, αποτελούνται από 3 ή 5 τριχωτά και σκληρά φυλλάρια  Η γεύση των φύλλων είναι στυπτική.
Χρησιμοποιούμενα μέρη: Τα φύλλα ξεραμένα.

Το φυτό είναι πολύ διαδεδομένο σε θαμνώδεις περιοχές και δάση σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα συναντάται σε άγρια κατάσταση σε τοιχώματα και φράκτες. Τα φύλλα συλλέγονται τον Ιούνιο με Αύγουστο και ξεραίνονται σε σκιά ή στον ήλιο.
Περιέχουν ταννίνη και χρησιμοποιούνται κατά της διάρροιας και για να μαλακώνουν τους μολυσμένους βλεννογόνους του λάρυγγα και του στόματος. Η τελευταία αυτή δράση είναι πολύ  έντονη.
Χρήση: Χρησιμοποιείται σαν αφέψημα (σε 1 λίτρο κρύο νερό προσθέτουμε  μια χούφτα φύλλα και βράζουμε για  2-3 λεπτά) κατά της διάρροιας. Επίσης για γαργάρες ή στοματικές πολύσεις σε μόλυνση του λάρυγγα ή του στόματος αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν είναι πολύ δραστικό. Χρησιμοποιείται επίσης σαν κατάπλασμα σε πληγές.