Τα βότανα σαν φυσικό συμπληρωματικό μέσο διατήρησης της υγείας

2529
5/5 ( 100% )
based on 1 rating
Hypericum-Perforatum

Photo: Joy Sapine

Στο phyto.gr προτείνουμε σε κάθε μία σελίδα βοτάνου, ορισμένες χρήσιμες συνταγές με το κάθε βότανο για να ανακουφίσουμε και να θεραπεύσουμε τις διαταραχές που πιο συχνά μας πλήττουν. Καθένας από μας ξεκινάει από τη γέννησή του με μια ικανή “αποθήκευση”, απόθεμα υγείας και δύναμης, αλλά κανένας δεν ξέρει να τη χρησιμοποιήσει με ισορροπημένο τρόπο. Ένα υγιές σώμα δίνεται από την αρμονία όλων των οργάνων που, αν και συνδέονται με συστήματα ή διαφορετικές λειτουργίες, είναι πάντα δεμένα μεταξύ τους. Για να διατηρήσουμε μια καλή υγεία είναι απαραίτητο να ξέρουμε να διαχειριζόμαστε το σώμα μας με σοφία και προσοχή και αυτό, αν γίνεται με συνέπεια κάθε μέρα, δεν είναι ούτε πολύ δύσκολο, ούτε πολύ σοβαρό, κυρίως όταν έχουμε ευεργετήματα από τα καλό αποτελέσματα που πετυχαίνουμε.

Οι “κανόνες” που μπορούμε ν ακολουθούμε δεν είναι πολλοί και αφορούν τις κανονικές δραστηριότητες μιας ημέρας.

  • Να ακολουθούμε τις ώρες του ύπνου σε αναλογία με τις διάφορες ηλικίες: σε ένα ηλικιωμένο άτομο χρειάζεται μικρότερος αριθμός ωρών απ’ ό,τι σε ένα παιδί σε πλήρη ανάπτυξη. Στους απάνθρωπους ανταγωνιστικούς ρυθμούς της …μοντέρνας κοινωνίας των ανθρώπων, ο ύπνος παραμελείται. Συχνά κοιμόμαστε αργά “διασκεδάζοντας”, κοιμόμαστε ελάχιστα δουλεύοντας πάρα πολύ.
Στην Θιβετιανή αρχαιότατη θεραπευτική, ο ύπνος είναι “ο μεγάλος θεραπευτής”
  • mineralsΝα ακολουθούμε μια υγιεινή και φυσική διατροφή. Δεν χρειάζονται εξαντλητικές δίαιτες και βασανιστικές θυσίες ΑΝ καθημερινά μετριάζουμε τις υπερβολές: Μπροστά σε ένα εύθυμο γεύμα με τους φίλους μας, να μην πέφτουμε στο φαγητό, σκεπτόμενοι να ακολουθήσουμε μια αυστηρή δίαιτα την επόμενη ημέρα: το στομάχι δεν είναι ένα ντεπόζιτο βενζίνης αυτοκινήτου! Η μεσογειακή διατροφή του μέτρου της ποικιλίας και της ισορροπίας βεβαιωμένα χάριζε μακροζωία και υγεία στους προγόνους μας. την αντικαταστήσαμε με άθλια βιομηχανικά παρασκευάσματα, σνάκ φούντ, τζάνκ φούντ ή όπως αλλιώς “χαριτωμένα” τα ονομάζουμε, που μόνο τροφή δε θα πρεπε να λέγονται.
  • Να λαμβάνουμε πλήρη, ισορροπημένα γεύματα πάντα σε σταθερές ώρες, και να αποφεύγουμε κολατσιό ή «τσιμπήματα» κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Να εκτελούμε μια καθημερινή φυσική δραστηριότητα.
Η εβδομαδιαία …ώρα του τένις ή της εβδομαδιαίας επίσκεψης σε γυμναστήριο χρησιμεύει λίγο, αντίθετα είναι μια έντονη και συγκεντρωμένη σε μικρό χρόνο προσπάθεια που μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.
natural-life

Photo: Kelsey Barbara

  • Το να κάνουμε λίγα λεπτά καθημερινής γυμναστικής, να ανεβαίνουμε τις σκάλες με τα πόδια και να χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο μόνο για πραγματικά μακρινές διαδρομές, είναι μέσα περισσότερο από επαρκή για να διατηρήσουμε μια κάποια ελαστικότητα σώματος και νου.
  • Να αποφεύγουμε τους εκνευρισμούς και να επιτύχουμε να αντιμετωπίζουμε με μια κάποια δόση αισιοδοξίας τα καθημερινά προβλήματα, είναι απλοί κανόνες που συνεισφέρουν στο να διατηρήσουν την υγεία, εκτός του ότι κάνουν εύκολη τη ζωή σε όλους.
Η γνωστή φράση “Νους υγιής εν σώματι υγιές” ισχύει αμφίδρομα, υποδηλώνει και το αντίστροφο: Σώμα υγιές με νου (ψυχική ισορροπία) υγιή.
  • Να σεβόμαστε τους υγιεινούς κανόνες καθαριότητας.
  • Να προστατεύουμε το σώμα μας με ρούχα και παπούτσια κατάλληλα για το κλίμα και την εποχή.

Τέλος λοιπόν, κι αφού έχουν γίνει πια κατανοητές οι συνθήκες ενός φυσικού τρόπου ζωής, να πίνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας ευχάριστα φυσικά ροφήματα από βότανα, σε αντικατάσταση άλλων ποτών συχνά βλαβερών…

Πολλοί, αυτήν τη στιγμή, θα ζητούσαν ένα αφέψημα πχ φλούδας λεμονιού, αν γνώριζαν από πού προέρχονται αυτά τα φρούτα και με τι καλλιεργήθηκαν.
Ο Messegue γράφει στα βιβλία του και στα φακελάκια των βοτάνων του: «Μπορώ να πω πού μαζεύω τα βότανά μου και σας διαβεβαιώνω ότι δεν έχουν υποστεί καμιά χημική επεξεργασία».

Μ’ αυτό, δεν εννοείται ότι δεν μπορούν να συλλεχθούν και να αποξηρανθούν τα βότανα στο σπίτι. Χρειάζεται, όμως, να προσέξουμε τον τόπο συλλογής των βοτάνων και τις επεξεργασίες που έχει υποστεί το έδαφος, για να αποφευχθεί το γεγονός να μεταμορφωθούν τα βότανα σε δυνατά δηλητήρια, αντί για τόσο υγιεινά ροφήματα.

Ίσως στο μέλλον, θα είναι “φυσιολογικό” να πηγαίνουμε σε οποιοδήποτε μπαρ και να ζητάμε πιούμε ένα τσάι μαλοτήρα, κρητικό τσάι του βουνού, με μέλι και λεμόνι

Αυτές και άλλες ακόμα είναι οι συνθήκες, αλλά μπροστά στις πολλές αναπόφευκτες ενοχλήσεις αρκεί να εμπιστευτούμε την αναζωογονητική δύναμη των βοτάνων της φύσης. Το να ξυπνήσουμε το πρωι με ημικρανία είναι κάτι δυνατό και να καταπιούμε με τον καφέ δύο παστίλιες είναι ακόμα πιο δυνατό, αλλά κανένας δε σκέφτεται το συκώτι του και το στομάχι του. Να προλάβουμε τις παθήσεις, είναι πάντα καλύτερο από το να τις θεραπεύουμε, κυρίως όταν τα φάρμακα και οι θεραπείες δεν είναι άλλο παρά ανακουφιστικά που λαμβάνονται χωρίς μέτρο. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε τα καλά που έχουμε στη διάθεση μας: τη φύση. Οι θεραπείες με τα βότανα είναι καθαυτές «θεραπείες» και όχι αγωγές που βρίσκονται στη μέση μεταξύ αστείου και μαγείας: είναι λανθασμένο να μπούμε στον κόσμο των βοτάνων και να τα χρησιμοποιήσουμε σκεπτόμενοι ότι στο κάτω κάτω ένα ρόφημα δεν μπορεί να κάνει ποτέ κακό. Μια σκέψη αυτού του είδους είναι τελείως λανθασμένη και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές.

Δοσολογίες συνταγών με βότανα

Origanum_dictamnus

Origanum dictamnus

Είναι εδώ χρήσιμη ακόμα και μια πρώτη γενική αναφορά στις δόσεις, με μάλλον εμπειρικό τρόπο, γιατί με τα βότανα είναι πάντα δύσκολο να μιλάμε για γραμμάρια. Είναι απλά και εύκολα για όλους παρασκευάσματα. Πράγματι, δεν είναι σίγουρο ότι το να τρώμε νόστιμα φαγητά σημαίνει πάντα δύσκολα πιάτα, ζωμούς και σάλτσες· αντίθετα, μερικές φορές ακόμα και από ένα άσημο λαχανικό μπορούμε να παρασκευάσουμε, με λίγη φαντασία και κάποιο αρωματικό φυτό, πολύ ευχάριστες εκπλήξεις.

Για τις δοσολογίες των συνταγών που αναφέρονται στο phyto συνιστάται να χρησιμοποιείται, στη θέση της ζυγαριάς που δεν διαθέτουν όλοι, το χέρι και στη θέση των γραμμαρίων τα δάχτυλα. Έχοντας υπόψη ότι ο καθένας, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις, έχει το χέρι του σε αναλογία με τη φυσική του διάπλαση, η μητέρα που ετοιμάζει το ρόφημα στο μωρό πρέπει να είναι λογική στις δόσεις και αντίθετα. Έτσι, όταν μιλάμε για πρέζα, εννοούμε την ποσότητα του φυτού (φύλλα, άνθη και ρίζες) που κρατιέται στα τρία δάχτυλα (αντίχειρας, δείκτης και μέσος) και που αντιστοιχεί σε 2-3 γραμμάρια φύλλων και λουλουδιών και 4-5 γραμμάρια ρίζας, φλοιού και ριζώματος. Ενώ όταν μιλάμε για χούφτα, εννοούμε περίπου 50 γραμμάρια προϊόντος, δηλαδή δύο γεμάτα κουτάλια της σούπας. Σαν δόσεις φαινομενικά δεν είναι εξαιρετικά ακριβείς, αλλά μερικά φύλλα παραπάνω ή μερικά άνθη λιγότερα (εκτός από περιπτώσεις καθαρά συγκεκριμένες) δε διαφοροποιούν, βέβαια, την επάρκεια της θεραπείας.

Η λίστα με όλα τα βότανα

Συλλέγουμε κάθε πληροφορία σχετική με παραδοσιακές, πατροπαράδοτες γνωστές χρήσεις φυτών, ειδικά για γνωστές θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων.

Θα βρείτε ΕΔΩ (κλίκ) για να διαβάσετε την πλήρη λίστα με ασθένειες στις οποίες βοηθά εναλλακτική θεραπεία με βότανα, αποστάγματα, αιθέρια έλαια

Πρόκειται για γνώση παλαιότερων που μεταφέρονταν προφορικά και τείνει να χαθεί στις μέρες μας. Αν μπορείτε να συμπληρώσετε οποιαδήποτε πληροφορία για ένα συγκεκριμένο φυτό ή αιθέριο έλαιο, παρακαλούμε γράψτε μια απάντηση στη σελίδα, αναφέροντας ότι κρίνετε εσείς χρήσιμο. Συμπληρώστε αυτό που εσείς γνωρίζετε και θα δημοσιευτεί άμεσα. Έτσι, με συλλογικό τρόπο, με τη συμβολή όλων, μπορεί να διατηρηθεί η γνώση των παλαιότερων και να διαδοθεί στις νεώτερες γενιές.

Οι επισκέπτες διαβάζουν εδώ για: επιφυλο φυτό.