Ευφόρμπια ή γαλατσίδα

806
2.64/5 ( 53% )
based on 11 ratings

Euphorbia

Εφόρμπια

Euphorbia.jpgΗ ομάδα των ευφορβιιδών περιλαμβάνει είδη θαμνώδη, κακτοειδή και παχύφυτα. Κοινό χαρακτηριστικό τους ο δηλητηριώδης χυμός, που ερεθίζει το δέρμα και τους βλεννογόνους, και τα άνθη με τα χρωματιστά βράκτια φύλλα. Η θέση που θα τοποθετήσετε την εφόρμπια πρέπει να είναι ηλιόλουστη, φωτεινή και ζεστή, με λίγο περισσότερη δροσιά το χειμώνα. Το καλοκαίρι μπορεί να βγει έξω, σε προφυλαγμένο σημείο. Δεν έχει πρόβλημα με την ξηρή ατμόσφαιρα. Θέλει μέτριο πότισμα, το χειμώνα λιγότερο. Είναι προτιμότερο να την ποτίζετε από το γλαστράκι. Κάθε 2 βδομάδες ρίξτε της λίγο λίπασμα για κάκτους. Θέλουν χώμα ειδικό για κάκτους. Κόψτε το φυτό την άνοιξη και χρησιμοποιήστε τα κομμένα μέρη ως μοσχεύματα, αφού πρώτα αφήσετε το σημείο της τομής να στεγνώσει καλά.

 

 

 

Είδη
Euphorbia-milii.jpgEuphorbia milii, γνωστό και ως Αγκάθι του Χριστού.Είναι  ανθεκτικός θάμνος από τη Μαδαγασκάρη με παράξενο σχήμα και πυκνά αγκάθια. Ανθοφορεί όλο το χρόνο, έχει ανθικά στελέχη με κόκκινα, άσπρα, κίτρινα ή σομόν βράκτια φύλλα. Έχει ανάγκη από ένα μήνα ανάπαυσης μετά την ανθοφορία. Αλλάξτε γλάστρα την άνοιξη. Μεταψυτέψτε το σε αμμώδες μείγμα, κάθε 1-2 χρόνια τα νεαρά φυτά και κάθε 3-4 τα παλαιότερα.

 

 

 

 

 

 

Euphorbia_tirucalli.jpgEuphorbia tirucalli έχει πλούσια, θαμνώδη ανάπτυξη, με λεπτά σαν μολύβια κλαδιά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Euphorbia--trigona.jpgEuphorbia trigona έχει σχήμα κηροπήγιου με τριγωνικούς βλαστούς.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Euphorbia-obesa.jpgEuphorbia obesa σχεδόν σφαιρική.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Euphorbia-caputmedusae.jpgEuphorbia caputmedusae με φιδοειδή ανάπτυξη, κρεμοκλαδής ή έρπουσα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Euphorbia-grandicornis.jpgEuphorbia grandicornis με αγκάθια μήκους έως και 7 εκ.

Οι επισκέπτες διαβάζουν εδώ για: αγκαθακι του χριστου, αγκαθι του χριστου, αγκαθι του χριστου φροντιδα, αγκαθιτουχρηστου, ευφόρμπια, λουλουδι το αγκαθι του χριστου, λουλουδι του χριστου, φυτο εφορπια.