Κάκτος μαμιλάρια

897
4/5 ( 80% )
based on 2 ratings

Mammillaria

Mammilaria.jpgΤο φυσικό περιβάλλον αυτού του δημοφιλούς κάκτου, είναι από το Μεξικό μέχρι την Κολομβία. Η μαμμιλάρια είναι σφαιρικός κάκτος  με χαρακτηριστικές στρογγυλές ρόγες σε ποικίλη διάταξη. Τ’  αγκάθια διαφέρουν  στα διαφορετικά είδη ως προς το σχήμα και το χρώμα. Γύρω από το κέντρο της κεφαλής σχηματίζεται μια στεφάνη από άσπρα, κίτρινα, ροζ ή κόκκινα ανθάκια πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Ορισμένα είδη πετούν πολλούς βλαστούς και σχηματίζουν «μαξιλαράκια», άλλα μοιάζουν με κτένες. Κυκλικά γύρω από τη βάση των φυτών εμφανίζονται μικρές παραφυάδες.  Τους θερινούς μήνες τα φυτά θέλουν φως, ζέστη, καθαρό αέρα και ήλιο, και μάλιστα όσα έχουν πολλά και πυκνά αγκάθια θέλουν περισσότερο ήλιο από τα πράσινα και χωρίς αγκάθια. Το χειμώνα προτιμούν ένα δροσερό, φωτεινό, ευάερο χώρο χωρίς υγρασία. Το καλοκαίρι ποτίστε τη μαμμιλάρια με μαλακό ζεστό νερό από τη βάση της. Το χειμώνα αφήστε την στεγνή. Αν χρειαστεί, μεταφυτέψτε την σε χώμα ειδικό για κάκτους. Πολλαπλασιάζεται με σπόρους ή παραφυάδες.

 

Είδη
Mammilaria_zeilmanniana.jpgMammilaria zeilmanniana: το ωραιότερο είδος, με άσπρα πυκνά αγκάθια, λεπτό χνούδι, σκούρα ροζ άνθη. Ανθοφορεί το καλοκαίρι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mammilaria_bocasana.jpg
Mammilaria bocasana: με αγκάθια λυγισμένα σαν αγκίστρια.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mammilaria_plumosa.jpgMammilaria plumosa: καλύπτεται από απαλό χνούδι, έχει τρυφερά αγκάθια, ανθεί το χειμώνα, οπότε θέλει και πιο πολλή ζέστη.