Ερυθραία (κενταύριο)

1119
4.14/5 ( 83% )
based on 7 ratings
Centaurium-erythraea

Erythraea photo: John Tann

Το κενταύριο ανήκει στην οικογένεια Γεντιανωδών (Gentianaceae), με κοινή ονομασία ερυθραία, θερμόχορτο, άγρια κίνα, ριγόχορτο. Ερυθραία (Erythreaea centaurium) Η ερυθραία ή κενταύριο είναι μικρό,  ετήσιο ή διετές χορτάρι . Ο μίσχος αυξάνεται μέχρι 30 cm , διακλαδισμένος αρκετά στην κορυφή όπου πλαισιώνεται από μια τούφα μικρών, φύλλων. Τα πολυάριθμα ρόδινα ή κόκκινα λουλούδια προκύπτουν σε έναν τελικό κορυφαίο ρόδακα . Ευνοείται  στις υγρές , σκιερές τοποθεσίες , τα κράσπεδα και τα λιβάδια. Τα φύλλα του είναι αντίθετα . Μίσχοι και φύλλα είναι άτριχα .

Θεραπευτικές ιδιότητες ερυθραίας

ΕΡΥΘΡΑΙΑ (κενταύριο): Ανοίγει την όρεξη (ορεκτικό),  Χωνευτικό, βοηθά σε Ίκτερο, Πυρετό, Συκώτι.

Χρησιμοποιούμενα μέρη:

Centaurium-erythraea 2

Photo: Ferran Turmo Gort

Χρησιμοποιούνται όλα τα μέρη του φυτού πλην του ριζώματος, τα ανθίζοντα και εναέρια μέρη του φυτού, τα φύλλα , τα στελέχη και τα άνθη ( herba centaurii ).

Η συλλογή τους πρέπει να γίνεται ιδανικά τον Ιούλιο, κατά την πλήρη ανθοφορία του φυτού, να ξεραίνονται αμέσως σε στεγνό, σκιερό και δροσερό μέρος και να διπλώνονται μέσα σε χαρτιά, για να διατηρούνται μ αυτό τον τρόπο το χρώμα και οι ιδιότητες τους.

Μπορεί βέβαια να συλλέγεται καθ όλη τη διάρκεια της περιόδου άνθισης, δηλαδή από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο, ιδανικά όμως συλλέγεται τον Ιούλιο για τη μέγιστη συγκέντρωση ουσιών στα μέρη του βοτάνου.

Ιδιότητες και χρήσεις κενταύριου:

Η ερυθραία έχει πικρή γεύση και είναι τονωτική , ορεκτική , χολαιρετική και χωνευτική. Πριν ανακαλυφτεί το κινίνο, η ερυθραία ήταν βασικό αντιπυρετικό. Είναι ακόμη καθαριστικό των αερίων της κοιλιάς, αντιαναιμικό, αντισκορβουτικό και πολύ αποτελεσματικό για τις καούρες.

Η πικρή δράση του υποκινεί τις χωνευτικές εκκρίσεις . Η έκκριση του γαστρικού χυμού αυξάνεται μόλις ενεργεί το χορτάρι στις βλεννώδεις μεμβράνες του στόματος .

Υποκινεί επίσης το συμπαθητικό σύστημα και την κυκλοφορία , και έχει μια τονωτική επίδραση στην κυκλοφορία του αίματος .

Στην Ευρώπη, η Ερυθραία χρησιμοποιείται στην αναιμία και σε ασθένειες του ήπατος και των χοληδόχων κύστεων. Είναι ήπιο καθαρτικό και όταν λαμβάνεται μετά από τα γεύματα, είναι μια άριστη θεραπεία για την καούρα .

Όπως πολλά από τα πικρά τονωτικά, είναι αποτελεσματικό στη μείωση του πυρετού και έχει χρησιμοποιηθεί πετυχημένα ως υποκατάστατο κινίνης στο παρελθόν. Η έρευνα έχει δείξει ότι αυτή η δράση οφείλεται εν μέρει στα όξινα φαινολικά συστατικά του.
Ο Γερμανός βοτανολόγος S. Kneipp συνιστούσε την ερυθραία για τη μελαγχολία ενώ στην Αίγυπτο χρησιμοποιείται εναντίον της υπέρτασης και της πέτρας των νεφρών.

Έχει χρησιμοποιηθεί ως ανθελμινθική, καθώς και κατά του άτονου αρθριτισμού και των πόνων της κοιλιάς, των αρθριτικών, των ρευματισμών και της ποδάγρας.

Centaurium-erythraea-1

Photo: José María Escolano

Η ερυθραία τέλος χρησιμοποιείται και για τις παθήσεις του συκωτιού και της χοληδόχου κύστης .

Παρενέργειες από τη χρήση του κενταύριου:

Πρέπει να  αποφεύγονται οι μεγάλες δόσεις γιατί προκαλούν δυσάρεστα αποτελέσματα  (στομαχόπονους, εμετούς και διάρροια).

Οι επισκέπτες διαβάζουν εδώ για: ποδάγρα, κοιλοπονος αντιμετωπιση, κενταυριο, ποδαγρα βοτανα, τυμπανισμος βοτανα, κενταυριο φυτο, βότανα αναιμία, κενταυρη ερυθραια, βοτανα για τυμπανισμο, κενταύριο ιδιότητες.