Το σκόρδο ως φαρμακευτικό φυτό

727
4.5/5 ( 90% )
based on 2 ratings

 

allium-sativum.jpgΒοτανικόόνομα: Αλλιο το καλλιεργούμενο (Allium sativum), ανήκει στην οικογένεια των Liliaceae. Κατάγεται από τη μέση Ανατολή και ευδοκιμεί σε όλο τον κόσμο ως καλλιεργούμενο. Χρειάζεται προσήλιο, προστατευμένο μέρος.
Χαρακτηριστικά: φτάνει σε ύψος μέχρι 1 μ., έχει φύλλα άμισχα, σωληνωτά, άνθη σε απαλό ροζ έως πράσινο λευκό χρώμα και οι βολβοί σχηματίζουν σκελίδες. Ανθοφορεί από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο
Ιστορία: Το σκόρδο είναι ένα από τα πιο παλιά γνωστά θεραπευτικά φυτά. Στους αναπτυγμένους πολιτισμούς της αρχαιότητας έπαιζε μάλλον σημαντικό ρόλο και για τη διατροφή. Πριν από την ανακάλυψη των αντιβιοτικών το σκόρδο χρησιμοποιούταν για τη θεραπεία πολλών και διάφορων λοιμώξεων. Στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο χρησιμοποιούταν ουχνά για την επούλωση των πληγών.
Χρησιμοποιούμενα μέρη του φυτού: Τα σκόρδα χρησιμοποιούνται ψιλοκομμένα, τριμμένα, φρέσκα, ξηρά, μαγειρεμένα ή ως έτοιμα παρασκευάσματα.
Ιδιότητες: Η χημική ένωση «αλιζίνη» οι βιταμίνες Α, Β, C και Ε καθώς και άλλα συστατικά κάνουν το σκόρδο δραστικό θεραπευτικό φυτό. θεωρείται ότι έχει αντισηπτικές, αποχρεμπτικές και εφιδρωτικές ιδιότητες και ότι δρα κατά της υπέρτασης. Στο σκόρδο επίσης αποδίδεται η επιβράδυνση της πήξης του αίματος και η μείωση του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα.
Χρήση: Το σκόρδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση λοίμωξης της αναπνευστικής οδού αλλά και σε περίπτωση υψηλών τιμών χοληστερίνης, ενοχλήσεων του κυκλοφοριακού και υψηλής πίεσης. Το φυτό έχει επίσης χωνευτική δράση και απολυμαίνει το έντερο. Χάρη στην επίδραση του στα αιμοπετάλια επιμηκύνει το χρόνο αιμορραγίας και πήξης του αίματος βελτιώνοντας έτσι τη ρευστότητα του αίματος.

Οι επισκέπτες διαβάζουν εδώ για: σκορδα φυτο.