Κράταιγος

682
3.75/5 ( 75% )
based on 4 ratings

crataegus.jpgΒοτανικό όνομα: CrataegusmonogyhaΚράταιγος ο μονόγυνος, CrataeguslaevigataΚράταιγος ο λείος, CrataegusoxyacanthaΚράταιγος ο Οξυάκανθος. Είναι γνωστά με τα ονόματα μουρτζιά, τρικουκιά, μουμουτζελιά, κουδουμηλιά. Ανήκουν στην οικογένεια ροδιίδων (Rosaceae)
Περιγραφή: Είναι θάμνος ή μικρό δέντρο μεσαίου ύψους. Τα κλαδιά έχουν αγκάθια. Τα φύλλα έχουν λοβούςκαι τα άνθη εμφανίζονται τον Μάιο και Ιούνιο. Οι καρποί είναι ωοειδείς με διάμετρο 8-12 χιλιοστά, ανοικτά κόκκινα στο χρώμα (σπάνια , κίτρινα ή ασπριδερά).
Χρησιμοποιούμενα μέρη: Οι καρποί, φρέσκοι ή ξεραμένοι, τα άνθη ξεραμένα ή φρέσκα. Τα ξεραμένα φύλλα χρησιμοποιούνται σπανιότερα γιατί είναι λιγότερο δραστικά.
Τα
είδη αυτά βρίσκονται σε φράκτες, δάση και σε πετρώδεις περιοχές. Συχνά φυτεύεται σαν θάμνος. Είναι πλατειά διαδεδομένο σ’ όλη την Ευρώπη. Είναι πολύ κοινός θάμνος της Ελλάδας.
Συστατικά και Δράση:
Δεν είναι καλά γνωστά. Περιέχει φλαβονοειδή γλυκοσίδια, κατεχινικά οξέα. Ο Κράταιγος αυξάνει την ροή του αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες και βελτιώνει την κατάσταση ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια. Το αποτέλεσμα φαίνεται μετά από παρατεταμένη θεραπεία. Ο Κράταιγος δενδρασε οργανικές καρδιακές παθήσεις.
Χρήση: Κυρίως χρησιμοποιείται σαν βάμμα που παρασκευάζεται από τους καρπούς και τα άνθη (10-30 σταγόνες σε μισό ποτήρι νερό 3 φορές την ημέρα).  Ο Κράταιγος χρησιμοποιείται για καρδιακές παθήσεις νευρικής προέλευσης όταν ενεργεί σαν γενικό καταπραϋντικό. Χρησιμοποιείται επίσης για υπέρταση και δυσκολίες της εμμηνόπαυσης.

Οι επισκέπτες διαβάζουν εδώ για: κραταιγος, Κράταιγος ο λείος, οξυάκανθος.