Ginseng (τζινσενγκ)

1107
4.38/5 ( 88% )
based on 8 ratings

Το τζίνσενγκ, η ρίζα της ζωής, είναι ένα από τα παγκοσμίως γνωστά θαυματουργά βότανα. Οι τονωτικές και θεραπευτικές ιδιότητές του το κατατάσσουν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα στα σημαντικότερα φυσικά βοηθήματα για την τόνωση του ανθρώπινου οργανισμού.

Η ιστορία και η παράδοση του τζίνσενγκ

Ginseng

Photo: Tom Magliery

Το όνομα τζίνσενγκ (Ginseng) έχει κινέζικη προέλευση, σημαίνει ανθρώπινη ρίζα και αναφέρεται στα χαρακτηριστικό διχαλωτό σχήματα αυτής της ρίζας που μοιάζει με ανθρώπινα πόδια. Η λατινική ονομασία του τζίνσενγκ είναι panax που προέρχεται από την ελληνική λέξη πανάκεια. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, υπάρχουν φυσικές ουσίες που προέρχονται από φυτά όπως το τζίνσενγκ, τα οποία έχουν μεταξύ άλλων και αντιγηραντικές ιδιότητες.

Στην Κίνα ονομάζεται Η ρίζα της ζωής, χρησιμοποιείται εδώ και 5,000 χρόνια και εξακολουθεί να θεωρείται εξαιρετικό προληπτικό διαφόρων παθήσεων και φάρμακο-πανάκεια.

Οι Ρώσοι το χρησιμοποιούσαν μέχρι πρόσφατα για τους αστροναύτες τους, ώστε να αποφεύγουν οι μολύνσεις κατά την διάρκεια του διαστημικού ταξιδιού.

Οι ιδιότητες του τζίνσενγκ

Το τζίνσενγκ είναι ένας φυσικός τρόπος τόνωσης της σωματικής και διανοητικής μας ευεξίας.
Η βασική του ιδιότητα είναι ότι απομακρύνει τις τοξίνες από τον οργανισμό μας, μεταφέροντας οξυγόνο στα κύτταρα.
Επιπλέον διεγείροντας τους ενδοκρινείς αδένες βοηθά στην απορρόφηση όλων των βιταμινών και μετάλλων. Θεωρείται προληπτικό πολλών παθήσεων και φάρμακο επίσης. Έχει ευεργετικές ιδιότητες για την πίεση του αίματος, στη σεξουαλική ικανότητα, στην αϋπνία, σε κάθε είδους αβιταμίνωσης, αναιμίας, σε έλλειψη γλυκόζης κλπ.

Επίσης αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού μας σε όλους τους χημικούς, βιολογικούς παράγοντες και ερεθίσματα που δεχόμαστε καθημερινά και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποιείται στην Κίνα από αρχαιοτάτων χρόνων και ονομάζεται “Η ρίζα της ζωής”.

Το τζίνσενγκ θεωρείται, επίσης, σαν μια εξαιρετικά προσαρμοσιογόνος ουσία. Προσαρμογόνες ιδιότητες θεωρούμε ότι έχουν οι ουσίες που επαναφέρουν τον οργανισμό στη φυσιολογική του λειτουργία, όταν για κάποιο λόγο διαταράσσεται η ισορροπία του.

Στην σημερινή ζωή, ένας τέτοιος παράγοντας είναι απαραίτητος για να μας βοηθήσει να αντεπεξέλθουμε σε όλους τους κινδύνους που διατρέχει το σώμα μας και το πνεύμα μας από την αφύσικη καθημερινότητά μας.

Ποικιλίες του τζίνσενγκ

Ginseng

Photo: Bridget Coila

Από τη ρίζα του ασιατικού φυτού (Panax Ginseng) προέρχονται τα σκευάσματα με το όνομα Τσίνσενγκ. Ωστόσο υπάρχουν και άλλα είδη φυτών ή ποικιλίες του είδους Panax που φέρουν το όνομα Τσίνσενγκ και έχουν παρόμοιες ευεργετικές ιδιότητες. Αυτά είναι το κινέζικο τζίνσενγκ (Panax Ginseng) και το κορεάτικο τζίνσενγκ (Panax Ginseng) που είναι ποικιλίες του ασιατικού. Το τζίνσενγκ Βορείου Αμερικής  (Panax quinquefolium), το ρωσικό ή σιβηριανό τζίνσενγκ (Eleutherococcus senticosis), το βραζιλιάνικο τζίνσενγκ ( Pfaffia paniculata), το ινδικό τζίνσενγκ (Withana somnifera )

Οι δύο πιο σημαντικές ποικιλίες τζίνσενγκ είναι το κορεάτικο και σιβηριανό. Το τιτλοποιημένο υψηλής ποιότητας κορεάτικο τζίνσενγκ τονώνει τις διάφορες διανοητικές και σωματικές λειτουργίες, ενώ το στανταρισμένο υψηλής ποιότητας σιβηριανό τζίνσενγκ χαρακτηρίζεται από έντονη ανοσοδιεργετική δράση και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Εναλλακτικές θεραπείες με τζινσενγκ

Το τζινσενγκ ως εναλλακτικό φάρμακο, έχει μια μακριά ιστορία που πάει πίσω πάνω από 5.000 χρόνια και φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα στη παραδοσιακή πρακτική ιατρική της Αμερικής. To Ginseng είναι η αποξηραμένη ρίζα του φυτού Panax Ginseng, που συναντάται σε 8 διαφορετικά είδη. Χρησιμοποιείται ως συστατικό θεραπευτικών σκευασμάτων εδώ και εκατοντάδες χρόνια στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα.

Από πρόσφατες έρευνες φάνηκε ότι το Ginseng είναι το φυτικό συμπλήρωμα που καταναλώνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες από όλα παγκοσμίως. Είναι διαθέσιμο σε δισκία, κάψουλες, τέια, κόνεις και βάμματα, ενώ συχνότερα συναντάται σε συνδυασμό με άλλα θρεπτικά συστατικά σε διάφορα αθλητικά και θεραπευτικά σκευάσματα. Οι κατασκευαστές συνιστούν ημερήσια πρόσληψη 0,5-3 γρ. ημερησίως. Το Ginseng δε θεωρείται ότι θεραπεύει συγκεκριμένες παθήσεις, αλλά ότι συνεισφέρει στη γενική ζωτικότητα και θεωρείται χρήσιμο για:

 • βελτίωση αντοχής
 • ανακούφιση από κούραση και εξάντληση
 • ανακούφιση από πονοκεφάλους
 • βελτίωση αμνησίας και καλύτερη νοητική διαύγεια
 • βελτίωση της libido
 • ρύθμιση πίεσης αίματος
 • πρόληψη σακχαρώδους διαβήτη
 • πρόληψη σημείων γήρανσης
 • τόνωση ανοσοποιητικού συστήματος
 • μείωση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου

Οι παραπάνω ιδιότητες βασίζονται κυρίως σε ιστορικές και εμπειρικές αναφορές χρήσης Ginseng στην ανάρρωση από διάφορες παθήσεις κατοίκων της Ανατολής, ενώ οι επιστημονικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες του Ginseng βασίζονται σε ζώα. Συνεπώς, τα συμπεράσματά τους δεν μπορούν να αναχθούν με ασφάλεια στους ανθρώπους.

Ωστόσο, οι ιδιότητες του Ginseng που αφορούν την ευεξία και την ανακούφιση από κάποιους πόνους και εξάντληση φαίνεται να ισχύουν.Οι καταπληκτικές ιδιότητες που αποδίδονται στο γκίνσενγκ αναφέρονται στις ρίζες του φυτού που φυτρώνει αυτοφυές και όχι αυτού που καλλιεργείται .
Η ρίζα έχει ιδιότητες καρδιοτονωτικές, καταπραϋντικές, αποχρεμπτικές, ερεθιστικές , τονωτικές και χωνευτικές! Μελετήθηκε πάνω από 30 χρόνια σε πολλές χώρες για την αξιοσημείωτη ικανότητα του να βοηθάει το σώμα να αντιμετωπίζει το σωματικό και νοητικό στρες , την κούραση , τη ζέστη , το κρύο ακόμη και την πείνα.
Θεραπεύει όλο το σώμα. Διεγείρει και αυξάνει την ενδοκρινική δραστηριότητα του οργανισμού, αυξάνει τη μεταβολική δραστηριότητα και ηρεμεί την καρδιά και την κυκλοφορία . Διεγείρει τα κέντρα του μυελού των οστών. Διεγείρει και ταυτόχρονα ηρεμεί το κεντρικό νευρικό σύστημα. Προάγει την ευεξία , αυξάνει τη ζωτικότητα του οργανισμού , τη σωματική δύναμη , τη διαύγεια του μυαλού και είναι το βότανο που φέρνει τον οργανισμό στη μέγιστη απόδοση του . Ανεβάζει την αρτηριακή πίεση και τη φέρνει σε φυσιολογικά επίπεδα αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από υπερτασικά άτομα . Χρησιμοποιείται σε αδυναμία και γενική εξασθένηση του οργανισμού και σε κατάθλιψη που προέρχεται από αυτήν . Ελαττώνει το ζάχαρο του αίματος και τα επίπεδα της χοληστερόλης. Τονώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού στις λοιμώξεις. Έχει τη φήμη του αφροδισιακού αλλά φαίνεται ότι αυτό βασίζεται στο γεγονός ότι χαλαρώνει από την ένταση. Χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της αδυναμίας και ατονίας στους ηλικιωμένους, τους αρρώστους , σε αδυναμία που σχετίζεται με χρόνιες ασθένειες, ανορεξία, αϋπνία, στρες , σοκ κ. ά, Τονώνει επίσης την ηπατική λειτουργία. Το φύλλο του είναι εμετικό και αποχρεμπτικό .

Δραστικά ενεργά συστατικά τζίνσενγκ

Ginseng

Photo: Brian Negin

Η βασική ομάδα δραστικών συστατικών του ginseng είναι τα ginsenosides, στα οποία, σύμφωνα με τους ερευνητές, οφείλονται οι ευεργετικές του επιδράσεις, δηλαδή η τονωτική, αντιφλεγμονώδης, αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση του. Το ginseng θεωρείται εξαιρετική προσαρμοσιογόνος ουσία, που σημαίνει ότι επαναφέρει την ισορροπία του οργανισμού. Είναι ένας από τους καλύτερους φυσικούς τρόπους για να τονώσετε το σώμα και το πνεύμα σας και, ενώ δεν θεραπεύει συγκεκριμένες παθήσεις, πιστεύεται ότι προσφέρει ευεξία και μακροζωία. Φαίνεται να απομακρύνει τις τοξίνες από τον οργανισμό, να βοηθά στην απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων και να συμβάλλει στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Έρευνες έχουν δείξει ότι, αυξάνει την αντοχή και την ερωτική διάθεση, ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο και την κόπωση, βοηθά στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος σε περιπτώσεις υπότασης, βελτιώνει την πνευματική απόδοση, αυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης και ενισχύει τη μνήμη. Επίσης, υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.

Αγορά Ginseng

Ρίζα τζίνσεγκ μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα με βότανα, αλλά συνήθως είναι αρκετά ακριβή η τιμή. Κυκλοφορεί, επίσης, σε συνδυασμό με άλλα βότανα με τη μορφή δισκίου, κάψουλας και αμπούλας. Στην αγορά θα βρείτε, τέλος, χυμούς που περιέχουν εκχύλισμα του βοτάνου και πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής.

Συνταγές για να πάρετε τζινσενγκ

Αν θέλετε να τονώσετε τον οργανισμό σας, μία αμπούλα ή δύο κάψουλες την ημέρα είναι αρκετές για να νιώσετε καλύτερα. Μπορείτε, επίσης, να μασήσετε ένα μικρό κομμάτι της ρίζας του φυτού, η οποία είναι όμως λίγο πικρή, ή να την κάνετε σκόνη και να την προσθέσετε στις σαλάτες και στο φαγητό σας. Μπορείτε, τέλος, να φτιάξετε τσάι τζίνσεγκ ως τσάι ρόφημα:

Τζίνσεγκ τσάι

Σιγοβράζετε 3 γρ. ρίζας σε 2 ποτήρια νερό για περίπου 1 ώρα, στραγγίζετε και πίνετε 1 ποτήρι ρόφημα 2 φορές την ημέρα για 3-4 εβδομάδες. Μπορείτε, επίσης, να βράσετε τη ρίζα 2 φορές, να κρατήσε­τε το πρώτο αφέψημα μετά από 45 λεπτά περίπου βράσιμο, και αφού αλλάξετε το νερό, να φτιάξετε, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία, άλλη μία δόση ρόφημα τζίνσεγκ.

Πότε να πάρετε τζινσενγκ

Ginseng plant

Photo: Zen Sutherland

Καλό είναι να παίρνετε το ginseng το πρωί και όχι το βράδυ, καθώς μπορεί να προκαλέσει αϋπνία. Αν είστε νευρικοί, μην το ­καταναλώνετε σε μεγάλες ποσότητες και αποφεύγετε την ταυτόχρονη λήψη άλλων διεγερτι­κών, όπως η καφεΐνη, γιατί μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση και γαστρεντερικές διαταραχές. Τέλος, επειδή η μακροπρόθεσμη δράση του δεν έχει μελετηθεί αρκετά, καλύτερα να μην το καταναλώνετε πάνω από 3 μήνες. Κάντε ένα διάλειμμα 7-14 ημερών κάθε 2-3 εβδομάδες χρήσης.

Παρενέργειες από το τζινσενγκ

Γενικά, θεωρείται ασφαλές βότανο, χωρίς καμία παρενέργεια, και μέχρι σήμερα, δεν έχουν δια­πιστωθεί βλαβερές επιδράσεις του στον οργανισμό. Αν καταναλωθεί σε πολύ μεγάλες ποσότητες όμως, μπορεί να προκαλέσει πρόσκαιρα νευρικό­τητα, ευερεθιστότητα, υπερδιέγερση, αϋπνία, πονοκέφαλο, δερματικά προβλήματα (εξανθήματα, φαγούρα), ναυτία, διάρροια, πρήξιμο, ­διαταραχές στην πίεση του αίματος.

Τι πρέπει να προσέξετε στο τζινσενγκ

Ginseng

Image: Florena Press

Παρότι είναι ασφαλές βότανο χωρίς παρενέργειες, χρειάζεται προσοχή στη δοσολογία. Σε περίπτωση υπερδοσολογίας τα πρώτα συμπτώματα που θα παρατηρήσετε είναι  νευρικότητα, υπερδιέγερση, αϋπνία.  Αποφύγετε το τζίνσενγκ αν είστε διαβητικοί, αν έχετε υψηλή πίεση ή υποφέρετε από καρδιαγγειακή πάθηση. Αποφύγετε να πάρετε σκευάσματα που περιέχουν τζίνσενγκ το βράδυ ή αργά το απόγευμα, επειδή μπορεί να προκαλέσουν αϋπνία. Αποφύγετε επίσης να το παίρνετε μαζί με αλλά διεγερτικά όπως είναι η καφεΐνη, και μην το συνδυάζετε με διεγερτικά χάπια ή ορμόνες. Αν είστε νευρικοί ή ευερέθιστοι, μη λαμβάνετε μεγάλες ποσότητες. Αποφύγετε το τζίνσενγκ, αν βρίσκεστε σε περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλάζετε, καθώς δεν έχουν διευκρινιστεί οι επιπτώσεις του στο έμβρυο ή στο μωρό. Η δοσολογία ginseng που θα λαμβάνετε εξαρτάται από το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε, γι’ αυτό, πριν ξεκινήσετε τη λήψη του βοτάνου, συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

 • Αν αντιμετωπίζετε καρδιαγγειακά προβλήματα, πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη, άσθμα, υψηλή πίεση και δυσλειτουρ­γίες του νευρικού συστήματος, δεν πρέπει να παίρνετε ginseng.
 • Αν βρίσκεστε σε περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλασμού, αποφύγετε την κατανάλωσή του, καθώς δεν έχουν διευκρινιστεί οι επιπτώσεις του στα έμβρυα και στα βρέφη.
 • Αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, ακολουθείτε οποιαδήποτε αγωγή ή παίρνετε παράλληλα άλλα βότανα και συμπληρώματα διατροφής, ενημερώστε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε τη λήψη του.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Η περιεκτικότητα των διάφορων σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά διαφέρει σημαντικά απ το ένα στο άλλο. Έχετε υπόψη σας την περιεκτικότητα όταν συγκρίνετε τιμές πριν την αγορά και  διαβάζετε με προσοχή τις οδηγίες χρήσης τους για δοσολογία.

Οι επισκέπτες διαβάζουν εδώ για: Τζινσενγκ, τζίνσενγκ τιμη, ginseng baby kαλλιεργεια ελλαδα, αποξηραμενο τζινσενγκ, γινσενγκ, γινσενγκ αμερικης, καλλιεργεια τζινσενγκ στην ελλαδα, τζίνσενγκ σκόνη, τσινζενγκ.