Ασπερούλα

1101
4.5/5 ( 90% )
based on 2 ratings
Asperula-odorata

Image by KiG (Er.We)

Η ασπερούλα είναι πολυετές χαμηλό σε ύψος φυτό που φτάνει τα 30 εκ. ύψος με σφονδυλοειδή φύλλα που διαιρούνται στα έξι. Τα άνθη της είναι λευκά, αστεροειδή και εμφανίζονται αργά την άνοιξη μέχρι τα μέσα του Φθινοπώρου.

Για την ασπερούλα λέγεται ότι την έβαζαν στο κρασί για να κάνουν ευτυχισμένο αυτόν που θα το πιει. Επίσης χρησιμοποιούσαν το φυτό για το γέμισμα των στρωμάτων και τον αρωματισμό των κλινοσκεπασμάτων , καθώς και το στρώσιμο του δαπέδου του σπιτιού ή της εκκλησίας για να αρωματίζει την ατμόσφαιρα.

 

Θεραπευτικές ιδιότητες ασπέρουλας

Οι φαρμακευτικές της ιδιότητες βρίσκονται στη ρίζα και στα άνθη. Η κουμαρίνη, το συτατικό των ανθέων του φυτού. Χρησιμεύει για δερματοπάθειες, αϋπνία, διάρροια, ατονία. Η ασπερούλα είναι σπασμολυτική, χολαγωγή και διουρητική, με ιδιότητες στυπτικές, τονωτικές και αντισηπτικές. Επίσης, είναι φυτό χωνευτικό, που διευκολύνει την πέψη κι ακόμα είναι ηρεμιστικό και πολύ ευεργετικό στις περιπτώσεις αϋπνίας .
Είναι χρήσιμο κατά του ίκτερου και συστήνεται κατά της πέτρας των νεφρών και της χοληδόχου κύστης, καθώς και εναντίον της νευραλγίας. Κατά των σπασμών και βοηθά στην αντιμετώπιση της αϋπνίας.

Η ασπερούλα ως τσάι μπορεί να χρησιμοποιηθεί  βραζοντας 30-50 γραμμάρια σε ένα λίτρο νερό.