Φίκος

576
4/5 ( 80% )
based on 3 ratings

Ficus

ficus.jpgΟ φίκος ανήκει στην οικογένεια των μοριδών. Υπάρχουν πάρα πολλά είδη και όλα κατάγονται από τις τροπικές περιοχές. Απαντούν σε διάφορες μορφές: δέντρα ή θάμνοι, αναρριχώμενα ή κρεμοκλαδή. Κοινό χαρακτηριστικό τους το μη δηλητηριώδες γάλα τους που περιέχει καουτσούκ. Ο τρόπος που ανθοφορούν, γονιμοποιούνται και καρποφορούν είναι επίσης μοναδικός στο βασίλειο των φυτών. 20 περίπου είδη έχουν καθιερωθεί ανάμεσα στα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου. Τοποθετήστε τον φίκο σας σε μέρος φωτεινό έως ημισκιερό με σταθερή θερμοκρασία δωματίου, μακριά από ρεύματα και μην του αλλάζετε θέση. Οι χρωματιστές ποικιλίες θέλουν περισσότερη ζέστη, φως και υγρασία από τις πράσινες. Και η υδροκαλλιέργεια είναι δυνατή. Ανάλογα με το είδος χρειάζονται μέτριο πότισμα την άνοιξη και το καλοκαίρι και λιγότερο το φθινόπωρο και το χειμώνα, με χλιαρό νερό πάντα. Μην αφήνετε το νερό να λιμνάζει στο πιατάκι. Ραντίστε και καθαρίστε τακτικά τα γυαλιστερά φύλλα. Την άνοιξη και το καλοκαίρι ρίξτε λίπασμα κάθε 2 βδομάδες. Αλλάξτε γλάστρα, αν είναι απαραίτητο, την άνοιξη. Το κλάδεμα ενθαρρύνει συνήθως τη διακλάδωση.

 Ο πολλαπλασιασμός γίνεται την άνοιξη με μοσχεύματα μέσα σε θερμαινόμενο κιβώτιο πολλαπλασιασμού ή το καλοκαίρι με μπόλι-ασμα.

 

Είδη
ficus_elastica.jpgFicus elastica ο ελαστικοφόρος, κοινώς λαστιχόδεντρο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ficus_starlight.jpgFicus benjamina ο Βενιαμίν: ντελικάτος, κρεμοκλαδής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ficus_lyrata.jpgFicus lyrata λυρόμορφος: φύλλα σε σχήμα βιολιού, ιδανικός για μεγάλους χώρους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ficus_pumila.jpg

Ficus pumila: λεπτά, αναρριχώμενα ή κρεμαστά κλαδιά, με ρίζες-βεντούζες, κατάλληλος για κρεμαστή γλάστρα.

 

 

 

 

 

 

 

 

ficus_deltoidea.jpgFicus deltoidea: επίφυτο βραδείας ανάπτυξης.

Οι επισκέπτες διαβάζουν εδώ για: φικος, φικος ειδη, επιφυλλο, φυκος, κλαδεμα μπεντζαμιν, φικος πολλαπλασιασμος, εσωτερικο φυτο ονοματα, κλαδεμα φικου, μαυρισμα του ελαστικοφόρου φικου, γιαπωνεζικα φυτα.