Βότανο αλχεμίλλα

328

Βοτανικόόνομα: Αλχεμίλλαηκοινή (Alchemillavulgaris)

Alchemilla.jpg

Η Αλχεμίλλα ανοίκει στην οικογένεια των ροδωδών (Rosaceae). Κατάγεται από την Ευρώπη και ευδοκιμεί σελιβάδια, βοσκότοπους και κήπους.

Είναι ανθεκτικό φυτό, έχει κιτρινοπράσινα άνθη μεγέθους 3 – 5 χιλιοστών. Ανθίζει από τον Μάιο εως τον Σεπτέμβριο και το ύψος της φτάνει τα 40 εκατοστά.

Ιστορία: Ηαλχεμίλλα (στααγγλικά LadysMantle) χρησιμοποιείταιγιαδιάφορεςγυναικολογικέςπαθήσεις. Τόσο στα Αγγλικά όσο και στα Γερμανικά ονομάζεται “ο μανδύας της γυναίκας”, γιατί τα φύλλα της θυμίζουν τον μανδύα της Παναγίας.

Χρησιμοποιούμεναμέρητου φυτού: Οι βλαστοί, τα φύλλα και τα άνθη, χρησιμοποιούνται φρέσκα ή αποξηραμένα. Τα νεαρά τρυφερά φύλλα είναι κατάλληλα για σαλάτες.

Ιδιότητες: Οι τανίνες, τα φλαβονοειδή και οι πικρές ουσίες έχουν στυπτικές και ελαφρώςαντισηπτικέςιδιότητες. Δρουν αντισπασμωδικά και ρυθμίζουν την πέψη.

Χρήση: Το βότανο χρησιμοποιείται ως ρόφημα σε περίπτωση έντονης εμμηνόρροιας και έκκρισης κολπικών υγρών. Επίσης γιατην ανακούφιση των σπασμώντης εμμηνόρροιαςκαιτωνενοχλήσεωνκατά τηνεμμηνόπαυση. Ηαλχεμίλλαθεωρείται επίσηςκαλόβότανογιατιςπληγές, γιατί οιστυπτικέςτουιδιότητεςαναστέλλουν τηναιμορραγία, επιταχύνονταςτοπρώτο στάδιοτηςεπούλωσης. Θεωρείται ότι βοηθά στην περίπτωσηπονοκεφάλου, έντασηςκαι ημικρανιών . Η δράση της αλχεμίλλας έχει επιβεβαιωθεί στην ελαφριά και αγνώστου προέλευσης διάρροια και σε περίπτωση στομαχικών και εντερικών προβλημάτων. Το ατμόλουτρο με φύλλα αλχεμίλλας είναι καλό για την θεραπεία της ακμής του προσώπου και της πορώδους επιδερμίδας.