Πότισμα

970

potisma.jpgΚάθε φυτό έχει τις δικές του ανάγκες όσον αφορά στο πότισμα. Κάποια χρειάζονται ελάχιστο πότισμα π.χ. κακτοειδή, παχύφυτα, κάποια κανονικό πότισμα π.χ. γούκα, φίκος και κάποια άλλα συχνό πότισμα π.χ. φτέρη, πάπυρος. Θα μας βοηθήσει πολύ η ομαδοποίηση των φυτών, ανάλογα με τις ανάγκες τους σε νερό, υγρασία και φως. Εαν έχουμε συγκεντρωμένες τις γλάστρες με παρόμοιες απαιτήσεις θα είναι πιο απλό να μπορούμε να φροντίζουμε τα φυτά μας με το σωστό τρόπο.

Ένας γενικός κανόνας για να ελέγξουμε αν το φυτό χρειάζεται πότισμα ή όχι, είναι ο εξής: πέρνουμε με τα δάχτυλά μας λίγο χώμα από την επιφάνεια της γλάστρας (μέχρι 5 εκ. βάθος) και το σφίγγουμε ελαφρά. Αν το χώμα σχηματίσει αρχικά μπάλα η οποία στη συνέχεια διαλύεται, το φυτό δεν χρειάζετε ακόμη πότισμα. Αν το χώμα είναι ξερό, δεν σχηματίζει μπάλα, αλλά τρίβεται, τότε το φυτό πρέπει να ποτιστεί άμεσα. Αν το χώμα λασπώνει στα δάχτυλά μας, τότε το φυτό είναι πολύ ποτισμένο και πρέπει να αραιώσουμε τα ποτίσματα.

Κάποια φυτά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο υπερβολικό πότισμα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει το σάπισμα του ριζικού τους συστήματος π.χ. η μπιγκόνια. Αν το χώμα ενός τέτοιου φυτού έχει ποτιστεί περισσότερο απ’ ότι πρέπει, φρντίζουμε να μην το ποτίσουμε μέχρι να στεγνώσει και στη συνέχεια το ποτίζουμε πιο αραιά και με μικρότερες ποσότητες νερού. Το ίδιο ισχύει φυσικά για κάθε φυτό που υποφέρει από υπερβολικό πότισμα.

Αν τώρα κάποιο φυτό έχει μείνει απότιστο και το χώμα του ξεραθεί υπερβολικά, πρέπει να ποτιστεί άμεσα. Ο καλύτερος τρόπος να γίνει αυτό είναι ο εξής: γεμίζουμε έναν κουβά αρκετά μεγάλο, ώστε να χωρά τη γλάστρα, με νερό και βυθίζουμε μέσα τη γλάστρα. Την κρατάμε, ώστε να μην υπάρχει φόβος να αναποδογυρίσει η γλάστρα ή να βγει η μπάλα του χώματος από το εσωτερικό της. Αφήνουμε τη γλάστρα μέσα στο νερό, μέχρι να σταματήσουν να βγαίνουν φυσαλίδες αέρα από το χώμα της. Αυτό είναι σημαντικό, μια και το ξερό χώμα είναι γεμάτο αέρα και δεν μπορεί να συγκρατήσει το νερό που θα πέσει πάνω του. Αν δεν μπορούμε να ποτίσουμε το φυτό με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να το ποτίσουμε με τον κλασικό τρόπο, αλλά όχι ρίχνοντας μεμιάς όλο το νερό. Ρίχνουμε λίγο νερό, περιμένουμε να το αποροφήσει το χώμα, προσθέτουμε άλλο λίγο κ.ο.κ., μέχρι το χώμα να ποτιστεί καλά.