Πεπερόμια

638
3/5 ( 60% )
based on 1 rating

Peperomia

 

peperomia.jpgΗ πεπερόμια ανήκει στην οικογένεια των πεπεριδών. Κατάγεται από τα τροπικά και υποτροπικά δάση της Αμερικής. Μεγαλώνει συνήθως σαν επίφυτο, δηλ. επικάθεται στον κορμό άλλων φυτών. Θεωρείται κυρίως φυλλώδες φυτό, γιατί στα φύλλα του έχει ενδιαφέροντα χρώματα, σχέδια, σχήμα και δομή. Από τα καλλιεργούμενα είδη λίγα μόνο σχηματίζουν τους χαρακτηριστικούς σκωληκοειδείς μίσχους. Στα σαρκώδη φύλλα και στα κλαδιά αποθηκεύεται νερό. Η περόμια ταιριάζει απόλυτα σε μια βιτρίνα λουλουδιών ή σε κορμούς ειδικούς για επίφυτα. Τα πράσινα είδη θέλουν φωτεινά ή ημισκιαζόμενα μέρη, τα πανασέ πολύ φως αλλά όχι στον ήλιο. Τα παχύφυλλα αντέχουν στην ξηρή ατμόσφαιρα των εσωτερικών χώρων, όσα έχουν μαλακά φύλλα θέλουν περισσότερη υγρασία. Όλα τους πάντως θέλουν αρκετή ζέστη όλο το χρόνο. Διατηρείτε τα ελαφρώς υγρά το καλοκαίρι, το χειμώνα περιορίστε το πότισμα και ρίξτε λίπασμα την περίοδο της ανάπτυξης. Στερεώστε τα σε κορμούς για επίφυτα ή βάλτε τα σε πλατιά ρηχά δοχεία την άνοιξη. Πολλαπλασιάζονται με μοσχεύματα την άνοιξη.

 

Είδη και ποικιλίες
peperomia_caperata.jpgPeperomia caperata  έχει φύλλα με αυλακιές και άσπρα σταχυόμορφα άνθη που ανεβαίνουν προς τα πάνω.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  peperomia_otusifolia.jpg

Peperomia otusifolia έχει στητά γυαλιστερά φύλλα με άσπρα ή κίτρινα σχέδια.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
peperomia_serpens.jpg Peperomia serpens (scadens) με βλαστούς που αρχικά έρπουν  και στη συνέχεια ανεβαίνουν. Η ποικιλία Variegata έχει πολύχρωμο φύλλωμα.