Ρολόι

627
3.44/5 ( 69% )
based on 9 ratings

Passiflora

Πασιφλόρα, Παθανθές

PASSIFLORA.jpgΗ πασιφλόραα ανοίκει στην οικογένεια των πασιφλοριδών και κατάγεται από την τροπική Αμερική. Το όνομά της το πήρε από το όραμα ενός Ιησουίτη μονάχού από το Περού, ο οποίος είδε στα επιμέρους τμήματα του παράξενου αυτού φυτού σύμβολα του Θείου Πάθους. Είναι γερός αναρριχητικός  θάμνος  που σκαρφαλώνει με τα μακριά του κλωνάρια σε πέργκολες ή άλλα στηρίγματα, ενώ κάποιες φορές καρποφορεί κιόλας. Η πασιφλόρα έχει ανάγκη από ένα φωτεινό, ηλιόλουστο και ευάερο μέρος, με ζέστη το καλοκαίρι. Μερικά είδη προτιμούν ένα προστατευμένο σημείο έξω. Ένα διάλειμμα δροσιάς το χειμώνα, στους 7-10 °C αναλόγως το είδος, ενισχύει την ανθοφορία. Ποτίστε άφθονα το καλοκαίρι, ρίξτε κάθε βδομάδα λίπασμα και ελαττώστε το χειμώνα. Την άνοιξη κλαδέψτε την. Μεταφυτέψτε τα νεαρά φυτά κάθε χρόνο, τα πιο ώριμα σπανιότερα.

Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με μοσχεύματα σε θερμοκρασία εδάφους 22 °C, ενώ τα παλαιότερα φυτά με ριζώματα.

 

Είδη και ποικιλίες

Passiflora-caerulea.jpgPassiflora caerulea είναι η μπλε πασιψλόρα, το συνηθέστερο είδος, έχει λευκά λουλούδια με μπλε σταυρό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PASSIFLORA_incarnata.jpgPassiflora incarnata έχει λευκά ή ανοιχτά κόκκινα λουλούδια με πορφυροκόκκινη στεφάνη και είναι πολύ ανθεκτικό είδος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PASSIFLORA_quadrangularis.jpgPassiflora quadrangularis έχει ανάγκη από πολλή ζέστη, αναπτύσσεται πολύ και έχει πολύχρωμα, μεγάλα και ευωδιαστά άνθη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PASSIFLORA_racemosa.jpgPassiflora racemosa με άνθη στο κόκκινο της φωτιάς, έχει επίσης ανάγκη από πολύ ζέστη.

Οι επισκέπτες διαβάζουν εδώ για: πασιφλόρα, πασιφλόρα φυτο τιμη, πασιφλόρα φυτο, πασιφορια λουλουδι, ρολογια φυτο ποικιλιες, ρολοι φυτο.