Ωραιόφυλλο

527
3.25/5 ( 65% )
based on 4 ratings

Coleus Blumei

γνωστό και ως κολεός ο βλούμειος  ή χρυσή τσουκνίδα

 

COLEUS-BLUMEI.jpgΕίναι τροπικό φυτό που ανήκει στην οικογένεια των χειλιανθών. Είναι συγγενής της τσουκνίδας. Έχει εντυπωσιακά φύλλα, που ακτινοβολούν σε όλα σχεδόν τα χρώματα: άσπρο, κίτρινο, πράσινο, κόκκινο, μωβ, αλλά και με πολλά σχέδια:  ρίγες, νερά, περιγράμματα. Τα άνθη του είναι προτιμότερο να τα απομακρύνετε όταν ακόμη είναι μπουμπούκια. Θα του άρεσε ένα μέρος ηλιόλουστο, γιατί τα φύλλα χάνουν τα ωραία τους χρώματα από την έλλειψη φωτός. Θέλει μέτρια θερμοκρασία, με περισσότερη δροσιά το χειμώνα. Το καλοκαίρι μπορείτε να τον βγάλετε και σε ένα απάνεμο μέρος έξω. Την άνοιξη και το καλοκαίρι ποτίζετε άφθονα με μαλακό νερό. Το χειμώνα διατηρήστε τον ελαφρώς υγρό. Κατά τη βλαστική περίοδο θέλει μη ασβεστούχο λίπασμα κάθε βδομάδα. Είναι εύκολος στην καλλιέργεια. Την άνοιξη μπορείτε να τον μεταφυτέψτε μετά από ένα καλό κλάδεμα. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με μοσχεύματα το καλοκαίρι ή με σπόρους την άνοιξη.

Ο κολεός ονομάζεται και «χρυσή τσουκνίδα» λόγω της ομοιότητας των φύλλων του με της τσουκνίδας, αλλά βέβαια και λόγω της ακτινοβολίας του. Η χρυσή ομορφιά του ωστόσο δεν διαρκεί πολύ. Από το δεύτερο χρόνο αρχίζει να φθίνει. Είναι καιρός να τον αντικαταστήσετε με ένα νέο φυτό.

Οι επισκέπτες διαβάζουν εδώ για: ωραιοφυλλο, ωραιο φυλλο, oreofilo, γιατι μου καηκε το ωραθο φυλλο, ποιο λουλούδι είναι το ωραίο φύλλο, φυτο κολεος, φυτο ωραιο φυλλο, ωραιοφυλλο περιποιηση.