Λάππα ή κολλιτσίδα

751
4/5 ( 80% )
based on 2 ratings

Arctium-lappa.jpg

Βοτανικό όνομα: άρκτειο (Arctium lappa) ανήκει στην οικογένεια των σύνθετων (Asteraceae). Κατάγεται από την  Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Ευδοκιμεί στις άκρες των δρόμων, δίπλα σε τοίχους και σε χωματερές. Φτάνει σε ύψος μέχρι 1,50 μ., έχει σαρκώδεις, μακριές ρίζες, έμισχα, καρδιόσχημα και χνουδωτά φύλλα, και τα άνθη του είναι μπλε και φέρουν άγκιστρα. Ανθίζει από τον  Ιούνιο έως τον Αύγουστο. Το κοινό της όνομα «κολλιτσίδα» η Mima προφανώς το οφείλει στα αγκίστρια των ανθών της. Με αυτά προσκολλούνται οι σπόροι της στο τρίχωμα των ζώων και εξαπλώνονται.

Η μεγάλη λάππα αποτελεί παραδοσιακό θεραπευτικό μέσο για τον καθαρισμό του αίματος και χρησιμοποιούταν κατά της αρθρίτιδας και της πέτρας στα νεφρά. Επίσης χρησίμευε και για τη θεραπεία κάθε είδους δερματικώνπαθήσεων. Είναι κοινώς γνωστή και ως κολλιτσίδα ή πλατανομαντηλίδα.

Από το φυτό χρησιμοποιείται κυρίως η ρίζα ως έλαιο, τσάι ή έτοιμο παρασκεύασμα.

Ιδιότητες: Τα κύρια συστατικά της ρίζας της λάππας, στα οποία οφείλεται η θεραπευτική δράση αυτού του φυτού είναι η ινσουλίνη, βλεννώδεις ουσίες, ενώσεις πολυακετυλένιου, αιθέρια έλαια, τανίνες, πικρές ουσίες και σιτοστερίνη. Στη λάππα αποδίδονται αντιμικροβιακές και μηκυτοκτόνες ιδιότητες.

Χρήση: Ιδιαίτερα το έλαιο της ρίζας της λάππας είναι ξακουστό για τη θεραπεία κατά της πιτυρίδας και της φαγούρας στο κεφάλι. Επίσης λέγεται ότι έχει θετική επίδραση σε περίπτωση ρυπαρής επιδερμίδας και δερματικών παθήσεων. Αλλά και σε περίπτωση γαστροεντερικών ενοχλήσεων, αρθρίτιδας και ρευματικών πιστεύεται ότι ενεργεί η λάππα και ότι βοηθά στον καθαρισμό του δέρματος. Επίσης θεωρείται χρήσιμη σε περίπτωση ενοχλήσεων στο συκώτι και στη χολή. Στη λάππα αποδίδεται επίσης εφιδρωτική και διουρητική δράση, πράγμα όμως που δεν έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά. Η λάππα χρησιμοποιείται και στην κινεζική ιατρική για αποτοξίνωση.

 

Οι επισκέπτες διαβάζουν εδώ για: κολλιτσίδα, κολλιτσίδα φωτογραφιες.