Κυδωνιά

680

cidonia.jpgΒοτανικό όνομα: Cydonia oblonga Κυδωνέα η  Προμήκης. Ανήκει στην οικογένεια των Ροδιίδων (Rosaceae)
Περιγραφή: Είναι δέντρο ή θάμνος, μέχρι 8 μέτρα ύψος. Τα φύλλα του είναι οβάλ, χνουδωτά και γκριζωπά όταν είναι νεαρά. Τα άνθη του είναι άσπρα ή ροζ. Οι καρποί είναι χνουδωτοί, αχλαδοειδή ή σε σχήμα μήλου, και έχουν στο κέντρο 5 προσκολλημένες μάζες που έχει η κάθε μια 8-16 σπόρους. Οι σπόροι είναι καφέ, με μήκος γύρω στα 10 χιλιοστά.
Χρησιμοποιούμενα μέρη: Οι σπόροι ξεραμένοι.

Η κυδωνιά κατάγεται από την ανατολική Ασία, καλλιεργείται όμως σ’ όλο τον κόσμο. Οι σπόροι διαχωρίζονται όταν συντηρούνται οι καρποί.  Ξηραίνεται σε θερμοκρασία 40-50°C. 
Συστατικά και Δράση: Περιέχει φυτική κόλλα που βρίσκεται στο εξωτερικό περίβλημα του σπόρου. Παρουσία νερού αυτή η κόλλα παράγει ένα κολλώδες διάλυμμα που γίνεται «ζελέ» με την παρουσία των εντερικών υγρών και ενός αραιωμένου διαλύματος χλωριούχου νατρίου. Το ενδότερο μέρος του σπόρου περιέχει το επικίνδυνο προσσικό οξύ (υδροκυάνιο) που επιφέρει τοξικά αποτελέσματα όταν φαγωθεί. Η κόλλα ελαττώνει τον ερεθισμό όλων των βλεννογόνων και είναι ήπιο καθαρκτικό.
Χρήση: Αφήνετε μια κουταλιά ολόκληρους σπόρους να φουσκώσουν σε ένα φλυτζάνι χλιαρό νερό, για μερικές ώρες, μετά ξεχωρίζετε τους σπόρους από το παρασκεύασμα. Το παρασκεύασμα αυτό λαμβάνεται εσωτερικά σαν ήπιο καθαρκτικό, επίσης χρησιμοποιείται για γαργάρες και στοματικές πλύσεις ή για μολύνσεις του λάρυγγα και του στόματος.