Καλέντουλα

772
3.67/5 ( 73% )
based on 3 ratings

Calendula-offinialis.jpgΒοτανικό όνομα: Καλέντουλα η φαρμακευτική (Calendula offinialis). Ανήκει στην οικογένεια των σύνθετων (Asteraceae) και κατάγεται από τη νότιο Ευρώπη. Καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο. Είναι φυτό με περιορισμένες απαιτήσεις, χρειάζεται μόνο ηλιόλουστο μέρος. Φτάνει σε ύψος μέχρι 60 εκ., είναι χνουδωτό και έχει κίτρινα ή πορτοκαλί άνθη. Ανθίζει από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο.

Η χρήση του φυτού έχει μακρά παράδοση όχι μόνο στους κήπους των μοναστηριών του Μεσαίωνα άλλα και στο λαό. Με αυτό έχουν αντιμετωπιστεί π.χ. πονόδοντοι, παθήσεις του στομάχου, της χολής, του συκωτιού, ενοχλήσεις της εμμηνόρροιας καθώς και ευλογιά. Επίσης στην εποχή του μεσαίωνα οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν τα άνθη της καλέντουλας για να βάφουν τα μαλλιά τους. Στην Ελλάδα είναι γνωστό και ως κίτρινη μαργαρίτα ή νεκρολούλουδο.

Χρησιμοποιούμενα μέρη του φυτού: Από τα άνθη ή τα πέταλα παρασκευάζονται τσάγια, αλοιφές έλαια ή βάμματα.

Ιδιότητες: Τα αιθέρια έλαια αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των βακτηριδίων και μυκήτων, οι δε σαπονίνες ενεργούν αντιφλεγμονικά. Η καλέντουλα ενισχύει επιπλέον το ανοσοποιητικό σύστημα, ενεργεί αντισπασμωδικά και ευνοεί την έκκριση χολής.

Χρήση: Τις εξαιρετικές της ικανότητες δείχνει η καλέντουλα στους τραυματισμούς του δέρματος και των βλεννογόνων. Κομπρέσες με τσάι ή αραιωμένο βάμμα μπορούν να θεραπεύσουν πληγές που επουλώνονται δύσκολα, μολύνσεις των νυχιών, εγκαύματα, αποστήματα, ουλές και έλκη των κνημών. Οι γαργάρες με τσάι βοηθούν σεπερίπτωση στοματίτιδας και φαρυγγίτιδας.

Οι επισκέπτες διαβάζουν εδώ για: βοτανα για στοματιτιδα, στοματιτιδα αντιμετωπιση, στοματίτιδα θεραπεία, καλέντουλα φωτογραφίες, χολή καλέντουλα.