Εύστομα

808
4/5 ( 80% )
based on 1 rating
EUSTOMA-GRANDIFLORUM

Photo: Digo S.

EUSTOMA GRANDIFLORUM

Είναι ένα γοητευτικό φυτό, από την κεντρική Αμερική, το οποίο ανήκει στην οικογένεια των γεντιανιδών.

Κανονικά φτάνει το 1 μ. ύψος, σαν καλλιεργούμενο είδος όμως η ανάπτυξη του ανακόπτεται, προκειμένου να γίνει ένα χαριτωμένο, μικρό φυτό για γλάστρα, όχι πάνω από 20-40 εκ.

Τα Εύστομα καλλιεργούνται για τα όμορφα λουλούδια τους που μοιάζουν με τριαντάφυλλα. Παλιότερα το χρησιμοποιούσαν κυρίως για ανθοδέσμες. Τα λουλούδια των Εύστομων έχει διάμετρο μέχρι και 7,5 εκατοστά. Τα πλατιά κωδωνόσχημα άνθη βγαίνουν σε όλα τα χρώματα: λευκό, ροζ, βιολετί, μπλε. Τα φύλλα είναι μπλε-πράσινα. Τα λουλούδια διατηρούνται εύρωστα για αρκετό καιρό. Αν βάλετε τα κομμένα λουλούδια σε βάζο, τότε θα διαπιστώσετε ότι χρειάζεται να αλλάζετε το νερό πολύ λιγότερα συχνά από ότι στα άλλα λουλούδια, ενώ τα λουλούδια θα διατηρηθούν ζωντανά για αρκετά μεγάλο χρόνο, χωρίς να πέφτουν πέταλα. Το καλοκαίρι, το κάθε φυτό παράγει ικανοποιητικό αριθμό λουλουδιών.

Το εύστομα χρειάζεται ένα μέρος φωτεινό, χωρίς ήλιο και με σταθερή ζέστη. Διατηρείτε το ομοιογενώς υγρό και ρίξτε του ελαφρό λίπασμα μια φορά την εβδομάδα. Αλλαγή γλάστρας δεν χρειάζεται, αφού δυστυχώς είναι μονοετές.

Ο πολλαπλασιασμός με σπόρους είναι κατά κανόνα δύσκολος.