Εκουιζέτο

1116
4.5/5 ( 90% )
based on 6 ratings
equizetum

Photo: M. Ekenitr

Το εκουϊζέτο ή η Ιπουρίς η αρουραία ανήκει στην οικογένεια των Ιππουροειδών. Ονομάζεται επίσης “πολυκόμπη” & “κοντυλόχορτο”. Υπάρχει σε όλη την Ευρώπη. Το συναντούμε σε καλλιέργειες, αναχώματα και άκρες δρόμων, σε πετρώδη και ξερά εδάφη. Είναι ποώδες, πολυετές φυτό με όρθια στελέχη. Το ύψος του φτάνει τα 60 εκατοστά. Οι σπόνδυλοι των κλάδων είναι αδύνατοι, ανοιχτοπράσινοι με μαύρες οδοντώσεις στην κορυφή. Το φυτό παράγει στείρα και γόνιμα στελέχη.

Χρησιμοποιούμε τους ξηρούς μίσχους του βοτάνου που συλλέγουμε αρχές καλοκαιριού και καθ’ όλη την περίοδο αύξησης για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες:

Το εκουιζέτο είναι αποθήκη μετάλλων. Το διοξείδιο του πυριτίου που περιέχει βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου και εμποδίζει την εναπόθεση λιπιδίων στις αρτηρίες .
Το εκουιζέτο είναι ισχυρό αιμοστατικό. Έχει καθαρτικές, αντιδιαβητικές, αντιδιαρροϊκές ιδιότητες . Έχει επίσης ιδιότητες επουλωτικές σε πληγές και έλκη, Έχει καλά αποτελέσματα σε παθήσεις και φλεγμονές των νεφρών και της ουροδόχου κύστης, στη φλεγμονή του προστάτη την αναιμία, εξασθέ­νηση του οργανισμού, κατακράτηση υγρών, σε αιμορροΐδες, εξωτερικές φλεγμονές, έρπητες, αναπνευστικές παθήσεις, χρόνια βρογχίτιδα και φυματίωση. Προλαμβάνει την αρτηριοσκλήρυνση, την αμνησία και θεωρείται αντικαρκινικό βότανο, προλαμβάνοντας τον καρκίνο.

 

Υπάρχει η άποψη ότι, αν από μια ηλικία και μετά , οι άνθρωποι πίνουν κάθε μέρα ένα φλιτζάνι τσάι εκουιζέτου θα εξαλειφθούν οι πόνοι από ρευματισμούς, ποδάγρα και νευραλγίες και θα απολαύσουν υγιή γεράματα.

Ιστορικά στοιχεία για το εκουιζέτο

equizetum

Photo: Douneika

Το εκουίζετο έχει επιβιώσει από τους προϊστορικούς χρόνους. Υπάρχει εδώ και 390 εκατομμύρια χρόνια. Όπως δείχνουν τα απολιθώματα, παρέμεινε αμετάβλητο από τότε που σχηματίστηκαν τα γαιανθρακοφόρα στρώματα. Η βοτανική του ονομασία equisetum προέρχεται από το “equus”(άλογο) και ”sacta”(τρίχα), επειδή τα καλάμια της είναι σκληρά σαν αλογότριχα. Δεν ανθίζει, αλλά σχηματίζει σπόρους όπως οι φτέρες, με τις οποίες συγγενεύει. Οι αρθρωτοί βλαστοί έχουν τραχιά υφή. Αυτό συμβαίνει επειδή, κατά μοναδικό τρόπο, το φυτό απορροφά μεγάλες ποσότητες πυριτίου από το έδαφος. Οι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν για να πλένουν τα δοχεία και τα σκεύη τους, όχι μόνο για να τα καθαρίσουν αλλά και για να γίνουν αντί κολλητικά, λόγω του πυριτίου, Το φυτό χρησιμοποιήθηκε κατά τον Μεσαίωνα σαν λειαντικό από τους επιπλοποιούς, για το στίλβωμα σκευών από κασσίτερο, μπρούντζο και χαλκό, και για το πλύσιμο ξύλινων δοχείων και αγγείων για το γάλα. Κανένα τόσο αρχαίο φυτό δεν θα μπορούσε να αποφύγει τους μύθους και τη μαγεία. Έχει λοιπόν συσχετιστεί με διάφορα δαιμόνια, βάτραχους και φίδια, και το διάβολο.

Περιγραφή βότανου:

Το εκουϊζέτο ή η Ιπουρίς η αρουραία ανήκει στην οικογένεια των Ιππουροειδών. Υπάρχει σε όλη την Ευρώπη. Το συναντούμε σε καλλιέργειες, αναχώματα και άκρες δρόμων, σε πετρώδη και ξερά εδάφη. Είναι ποώδες, πολυετές φυτό με όρθια στελέχη. Το ύψος του φτάνει τα 60 εκατοστά. Οι σπόνδυλοι των κλάδων είναι αδύνατοι, ανοιχτοπράσινοι με μαύρες οδοντώσεις στην κορυφή. Το φυτό παράγει στείρα και γόνιμα στελέχη. Χρησιμοποιούμε για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες τους ξηρούς μίσχους του βοτάνου που συλλέγουμε αρχές καλοκαιριού και καθ’ όλη την περίοδο αύξησης.

Θεραπευτικές ιδιότητες εκουιζέτου:

Το εκουϊζέτο δρα ως στυπτικό, αιμοστατικό, ήπιο διουρητικό, τονωτικό των ιστών και επουλωτικό. Βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου και εμποδίζει την εναπόθεση λιπιδίων στις αρτηρίες. Μειώνει την αιμορραγία και επουλώνει τα τραύματα. Θεωρείται ειδικό ίαμα για περιπτώσεις φλεγμονής ή καλοήθους διόγκωσης του προστάτη αδένα. Χρησιμοποιείται ακόμη κατά της οστεοπόρωσης, των διαταραχών στους πνεύμονες και των νεφρών, των φλεγμονών του ουροποιητικού συστήματος, των πόνων των αυτιών αλλά και κατά δερματικών διαταραχών, εκζεμάτων  και ακμής. Το εκουιζέτο είναι εξαιρετικό στυπτικό για το ουρογεννητικό σύστημα. Μειώνει την αιμορραγία και επουλώνει τα τραύματα χάρη στη μεγάλη του περιεκτικότητα σε υδροξείδιο του πυριτίου. Ενεργεί σαν ήπιο διουρητικό και η τονωτική και στυπτική του δράση το καθιστούν πολύτιμο για τη θεραπεία της ακράτειας και της νυχτερινής ενούρησης στα παιδιά. Θεωρείται ειδικό ίαμα για περιπτώσεις φλεγμονής ή καλοήθους διόγκωσης του προστάτη αδένα. Εξωτερικά είναι επουλωτικό. Έχει διαπιστωθεί ότι σε μερικές περιπτώσεις μειώνει τον πόνο των ρευματισμών και επουλώνει τις χιονίστρες.

Συγκεντρωτικά:

  • Ισχυρό αιμοστατικό (μειώνει την αιμορραγία)
  • Ισχυρό διουρητικό
  • Ιδιαίτερα πλούσιο σε μέταλλα
  • Πλούσιο σε ασβέστιο
  • Βοηθά στη θεραπεία του προστάτη
  • Βοηθά στην αποθεραπεία κυστίτιδας
  • Επουλωτικό: Επουλώνει τα τραύματα (πλύσεις)
  • Κατά της οστεοπόρωσης
  • Κατά των πνευμονικών διαταραχών
  • Ενάντια των φλεγμονών του ουροποιητικού συστήματος
  • Βοηθάει στους πόνους των αυτιών (πλύσεις)
  • Κατά δερματικών διαταραχών, εκζεμάτων
  • Θεραπεία των συμπτωμάτων και ακμής (πλύσεις)
  • Αντιρρευματικό (μπάνιο)
  • Τονωτικό των ιστών
  • Μειώνει τον πόνο περιόδου
  • Κατά της αρτηριοσκλήρυνσης
  • Βοηθά σε περιπτώσεις τριχόπτωσης
  • Βοηθά σε περιπτώσεις ακράτειας

Εναλλακτικές θεραπείες με εκουιζέτο:

equizetum

Photo: Rantes

Το εκουιζέτο είναι σπουδαίο βότανο, και χρησιμοποιείται ποικιλοτρόπως:

  • Η σκόνη του αποξηραμένου φυτού πίνεται ως αφέψημα.
  • Φτιάξτε αλοιφή από την σκόνη και κάντε κατάπλασμα για έλκη των ποδιών, πληγές, ερεθισμούς και χιονίστρες.
  • Ο χυμός των βλαστών είναι η καλύτερη μορφή του βοτάνου για διαταραχές του ουροποιητικού.
  • Ακόμη χρησιμοποιείστε βαμβάκι βουτηγμένο για την ρινορραγία.

Παρασκευάζεται και ως έγχυμα:

Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 2 κουταλιές του τσαγιού ξηρό βότανο για 15-20 λεπτά.

Μπορούμε επίσης να κάνουμε με Εκουϊζέτο ένα λουτρό που έχει καλά αποτελέσματα για τον ρευματικό πόνο και τις χιονίστρες (μουλιάζουμε 100 γραμ. βοτάνου σε καυτό νερό για μία ώρα και ρίχνουμε το νερό αυτό στο νερό του μπάνιου)

Τέλος, είναι ευεργετικό στα μάτια με πλύσιμο (15γρ. σε μισό κιλό νερό ως αφέψημα).

Οι επισκέπτες διαβάζουν εδώ για: εκουιζέτο ιδιότητες, εκουΐζετο, ακρατεια ούρων βοτανα, βότανα για την ακράτεια, βοτανα για ακρατεια ουρων, βοτανα για ακρατεια, βοτανα για ακρα, βοτανα ακρατειας, ακρατια βοτανα, φυσικη αντιμετωπιση της ακρατειας.