Άρκευθος

1102
2.5/5 ( 50% )
based on 2 ratings
Juniperus

Photo: Eric Hunt

Κωνοφόρο γυμνόσπερμο φυτό η Άρκευθος (επιστ. ονομασία Juniperus) είναι γένος που ανήκει στην τάξη των Πευκωδών και στην οικογένεια των Κυπαρισσοειδών με 60 είδη αρωματικών αειθαλών δέντρων ή θάμνων. Είναι γνωστός στην Ελλάδα και με τις ονομασίες γιουνίπερος και κέδρος, ενώ στην Κύπρο φέρει την ονομασία αόρατος. Έχει δύο ειδών φύλλα, βελονοειδή και μυτερά και διατάσσονται ανά δύο ή τρία. Ορισμένα είδη έχουν μικρά φύλλα με λέπια.

Από μερικά είδη βγαίνει έλαιο που χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία καθώς και στη φαρμακευτική. Οι αποξηραμένοι καρποί ορισμένων ειδών χρησιμοποιούνται στην Αυστρία και Γερμανία ως καρίκευμα στη μαγειρική. Πιστεύεται ότι η άρκευθος έχει αντισηπτικές, αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιρρευματικές και στομαχικές ιδιότητες λόγω του πτητικού ελαίου που περιέχουν οι καρποί. Αυτό το έλαιο έχει τερπένια, ζάχαρη, πίσσα, τανίνες και ρητίνη. Επίσης περιέχει το φλαβονοειδές αμεντοφλαβόνη που φέρεται να δρα κατά ιών όπως ο ιός του έρπητα. Η ρητίνη θεωρείται ευεργετική για το δέρμα ως μέσο κατά της ψωρίασης. Χρησιμοποιήθηκε κατά μολύνσεων, κατά της χρόνιας αρθρίτιδας, της κατακράτησης υγρών, μερικών νεφροπαθειών, της καούρας και της δυσπεψίας. Η άρκευθος είναι ένα ισχυρό διουρητικό γι΄ αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά ουρικών μολύνσεων. [πηγή: Wikipedia]

Η άρκευθος θεωρείται φυτό κατά της δύσπνοιας (οι καρποί του) κι ακόμα χωνευτικό, τονωτικό της όρεξης και της πέψης και ταυτόχρονα καθαριστικό του αίματος. Επίσης , θεωρείται διουρητικό και αντισηπτικό (εξαιτίας των αντιβιοτικών συστατικών που περιέχει) κι ακόμα αντιφυσητικό και ερεθιστικό του δέρματος, κατά της υδρωπικίας, της ποδάγρας , κατά των ρευματισμών και κατά των μολύνσεων των νεφρών και της ουροδόχου κύστης. Η άρκευθος αντιπροσώπευε στο παρελθόν το φυτό της μακροζωίας. Υπήρχε δηλαδή η πεποίθηση ότι το αφέψημα του συντελούσε στην παράταση της ζωής. Η παραπάνω λογική, ωστόσο δεν έχει αποδειχθεί.  Όταν οι καρποί του καίγονται με φύλλα δενδρολίβανου απολυμαίνουν το δωμάτιο ενός αρρώστου.

Στην αρχαιότητα οι Έλληνες κατανάλωναν τους καρπούς της αρκεύθου γιατί πίστευαν ότι μπορούν να αυξήσουν τη φυσική δύναμη.

Ο άρκευθος, βότανο κατά της κυτταρίτιδας:

Συνταγή για την παρασκευή ενός τζελ για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και του τοπικού πάχους:

  • 97 ml νερό πηγής ή νερό μεταλλικό
  • 2 ml xanthan gum
  • 10 σταγόνες συντηρητικό (όποιο επιλέγετε να χρησιμοποιείτε)
  • 7 σταγόνες άρκευθος
  • 10 σταγόνες δενδρολίβανο
  • 5 σταγόνες λεμόνι
  • 5 σταγόνες λεβάντα
  • 5 σταγόνες γκρέιπφρουτ

Εάν επιθυμούμε, προσθέτουμε σε ποσοστό 1-2% του συνόλου της συνταγής, ένα έλαιο βάσης της αρεσκείας μας για περισσότερη ενυδάτωση (προτείνεται βερυκοκέλαιο).

Η διαδικασία απλούστατη: Ρίχνουμε σίγα σιγά την xanthan gum μέσα στο νερό χτυπώντας ελαφρά με σύρμα. Καθώς το μίγμα αρχίζει να ομογενοποιείται σε τζελ, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το χτύπημα, πάντα ελαφρά ώστε να μην γίνει πολύ “άσπρο” το τελικό μίγμα.

Οι επισκέπτες διαβάζουν εδώ για: βοτανα για δυσπνοια, δυσπνοια αντιμετωπιση με βοτανα, βοτανα για δυσπνια, βοτανα για τις δυσπνοιες.