Αγγελική

1088
4.33/5 ( 87% )
based on 3 ratings


Angelica (atropurpurea)

Angelica (atropurpurea) | Photo: Peter Gorman

Η Αγγελικη [Angelica SP] είναι ένα γένος με πάρα πολλά είδη (περίπου 60 είδη) από ψηλά αρωματικά φυτό με μεγάλα λευκά συνήθως άνθη που ευδοκιμεί σε ολόκληρο το Βόρειο Ημισφαίριο. Φτάνουν σε ύψος πάνω από ένα μέτρο, και μέχρι 3 μέτρα κάποια είδη. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα Angelica archangelica (Ευρωπαική) Angelica atropurpurea (Αμερικανική) και Angelica polymorpha var. sinensis (Κινεζική). Στη θεραπεία με βότανα σημαντική είναι η Angelica atropurpurea (χαρακτηριστική για το ρόζ και κόκκινο χρώμα στο βλαστό, εξ ού και το όνομα “purpurea”)  Μπορείτε να δείτε τα ονόματα από όλα τα σημαντικά είδη στο Wikipedia.

Κάποιες ποικιλίες της αγγελικής θεωρείται ότι είναι ισχυρά βότανα με πλούσιες ιδιότητες. Πρόκειται για βότανο με δυνατό άρωμα που χρησιμοποιείται πέρα από την βοτανοθεραπεία και για την παρασκευή αλκοολούχων ποτών αλλά και στη ζαχαροπλαστική. Στην Ελλάδα, θεραπευτικά χρησιμοποιείται κυρίως η αυτοφυής “άγρια αγγελική” [Angelica pubescens] που φυτρώνει δίπλα σε ρυάκια και τη βρίσκουμε σε πολλές περιοχές, ενώ η ήρεμη ποικιλία μπορεί να αναπτυχθεί και σε μεγάλη γλάστρα, δίνοντάς μας έτσι τη δυνατότητα να την καλλιεργήσουμε ακόμη και στο μπαλκόνι του σπιτιού μας. Πρόκειται για ένα όμορφο πλατύφυλλο θάμνο (ή μικρό δέντρο) που μπορεί να φτάσει τα 3 μέτρα ύψος και περίπου το ίδιο σε πλάτος.

Angelica (pubescens)

Angelica (pubescens) | Photo: Axel Kristinsson

Γενικά ψηλώνει στη σκιά ενώ αυτά που μεγαλώνουν με πλήρη ηλιοφάνεια γίνονται πιο μαζεμένα. Και στις δύο περιπτώσεις το φυτό παίρνει μια κατακόρυφη στρογγυλεμένη μορφή με κλαδιά που εκτείνονται ακτινοειδώς γύρω από τον κάθε μίσχο.

Οι μοναδικές ιδιότητές της την έχουν αναδείξει σε «κορυφή των φαρμακευτικών φυτών». Όχι άδικα, καθώς η αρχαγγελική είναι τόσο πολύτιμη όσο και άγνωστη στους πολλούς.

Κάθε ίνα της αρχαγγελικής χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς, από τη ρίζα μέχρι τα φύλλα και τους σπόρους της όταν είναι ώριμοι, αλλά και τα λουλούδια της όταν είναι ανθισμένα. Χρήσιμα μέρη του φυτού είναι οι ρίζες, οι μίσχοι και οι σπόροι.

Τα φύλλα της τα μαζεύουμε το καλοκαίρι και τα ξηραίνουμε για να τα έχουμε όλο τον χρόνο. Η ρίζα, μαζεύεται το φθινόπωρο.



Το βότανο αυτό λέγεται ότι ονομάστηκε έτσι επειδή o Αρχάγγελος Μιχαήλ παρουσιάστηκε κάποτε σ’ ένα μοναχό και του αποκάλυψε τις φαρμακευτικές του ιδιότητες αφού όπως του είπε θεράπευε την πανούκλα. Από τότε πίστευαν πως η αγγελική προστάτευε από το κακό και τις λοιμώδεις νόσους και ανθίζει στη γιορτή του Αρχαγγέλου. Ο διάσημος βοτανολόγος –αστρολόγος του 17ου αιώνα Νίκολας Καλπέπερ το συνιστούσε σε διάφορες παθήσεις από το δάγκωμα σκύλου ως την ουρική αρθρίτιδα.
Επίσης αυτό το βότανο ήταν αφιερωμένο σε ειδωλολατρικούς θεούς και εμφανιζόταν σε ειδωλολατρικές γιορτές.

Ιδιότητες

Η  αγγελική είναι φυτό αντιφυσητικό, χωνευτικό, σπασμολυτικό και έχει  γενικότερα τονωτικές ιδιότητες. Έχει επίσης ιδιότητες αντιβακτηριακές,  αντιμυκητιακές και διουρητικές. Ρυθμίζει την έμμηνο ρύση και ανακουφίζει  από τους πόνους της, Είναι επίσης καθαρτικό των αερίων, διεγερτικό,  τονωτικό της πέψης και της κυκλοφορίας του αίματος, ενώ χρησιμοποιείται  και ως καρδιοτονωτικό και ως ευεργετικό στα μάτια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τονωτικό σε περιπτώσεις κόπωσης, αναιμίας και πεσμένης διάθεσης. Θεωρείται επίσης σπασμολυτική και χρήσιμη σε περιπτώσεις τυμπανισμού και ημικρανίας αλλά και στους πόνους της περιόδου. Έχει αποχρεμπτικές ιδιότητες, γι’ αυτό χρησιμοποιείται σε βρογχίτιδες, πλευρίτιδες και κρυολογήματα. Τέλος θεωρείται καταπραϋντική σε περιπτώσεις γαστρικής οξύτητας, κολίτιδας και άσθματος αλλά και καρδιοτονωτική.

αγγελικη

Αγγελική | Photo: James Gaither

Αφέψημα (τσάι αγγελικής): Σε εσωτερική χρήση, δίνεται με αφέψημα κατά της ξινίλας του στομαχιού, κατά της δυσπεψίας, κατά του βήχα, σε περιπτώσεις ανορεξίας, ελκών του στομαχιού, ενώ συντελεί και στην απόχρεμψη.

Βράζουμε ένα κουταλάκι ρίζα ή σπόρους για κάθε φλιτζάνι νερό. Αφήνουμε για 10-15 λεπτά, σουρώνουμε και πίνουμε ένα φλιτζάνι μετά το φαγητό μία-δύο φορές τη μέρα.

Ρόφημα με αιθέριο έλαιο: Μπορούμε να διαλύουμε 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο αρχαγγελικής σε νερό και να το καταναλώνουμε πριν από το φαγητό ενώ

Επιθέματα με αγγελική: Σε εξωτερική χρήση, το χρησιμοποιούν σε μορφή πομμάδας για καταπραϋντικές εντριβές, σε περιπτώσεις ρευματισμού, αρθρίτιδας και παθήσεων του δέρματος. Αν υποφέρουμε από ρευματισμούς, αρθριτικά, δερματοπάθειες ή θλάσεις μυών, μπορούμε να χρησιμοποιούμε επιθέματα αρχαγγελικής ή να κάνουμε επαλείψεις με βάμμα.

Κατάπλασμα αγγελικής: Τα φύλλα της αγγελικής χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά με καταπλάσματα στις περιπτώσεις μωλώπων, αλλά όταν ξεραθεί το φυτό, τα φύλλα χάνουν τη χρησιμότητα τους για καταπλάσματα .

Χρησιμοποιείται επίσης κατά του πλευρίτη, καθαρίζει τα ούρα, ενώ είναι ευεργετική και στο χρόνιο πνευμονικό κατάρρου.Τέλος, δίνεται κατά των κολικών, του κρυολογήματος, του πυρετού, των δηλητηριάσεων και της αναιμίας.

Παρενέργειες και προφυλάξεις

Angelica-archangelica

Photo: Tim Waters

Ο χυμός της αρχαγγελικής αλλά και το αιθέριο λάδι της δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τα μάτια. Επίσης η αρχαγγελική σε μεγάλες δόσεις μπορεί να επηρεάσει την πίεσή μας αλλά και τη λειτουργία της καρδιάς και της αναπνοής. Γι’ αυτό το αφέψημά της πρέπει να το πίνουμε για δύο εβδομάδες, να σταματάμε για άλλες δύο και μετά να ξαναρχίζουμε, ενώ πρέπει πάντα να ακολουθούμε τη σωστή δοσολογία. Το ποδόλουτρο ή το μπάνιο με αγγελική δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3 με 4 λεπτά γιατί αλλιώς προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια. Ακόμη χρειάζεται να μένετε «πιστοί» στη εκάστοτε δοσολογία καθώς η υπερκατανάλωση μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στην πίεση και την αναπνοή. Γενικά προτείνεται η αγωγή να μην ξεπερνά σε διάρκεια τις δύο εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε έναν ειδικό

 

Οι επισκέπτες διαβάζουν εδώ για: αγγελική φυτό, aggeliki flower, αγγελικη βοτανο, αγρια αγγελικη φυτο, φυτο αγγελικη.