Αδίαντο

1098
3.75/5 ( 75% )
based on 4 ratings
Adiantum

Photo: Ferran T. Gort

Adiantum Capillus-Veneris, δηλαδή αδίαντο ή “κόμη τηςΑφροδίτης”

Φυτό με λαμπερούς λεπτούς και μαύρους μίσχους φύλλων.  Ανήκει στις φτέρες.  Το συναντούμε κοντά σε πηγές, σε τοιχώματα πηγαδιών και γενικά σε μέρη που υπάρχει άφθονο νερό. Ονομάζεται και πολυτρίχι ή ψαλιδόχορτο ή περικοκλάδι. Μεταμφύτευση στο καλλιεργούμενο: Την Άνοιξη σε χώμα με αρκετή τύρφη. Συλλέγουμε τα φύλλα του από Ιούλιο έως Αύγουστο. Το αδίαντο χρησιμοποιείται εκατοντάδες χρόνια, από την εποχή του Διοσκουρίδη, σε όλο τον κόσμο για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Η κύρια χρήση του ήταν για την τόνωση των μαλλιών, την πιτυρίδα αλλά και τον βήχα. Φυτρώνει σε όλα τα υγρά μέρη ενώ δεν μουσκεύεται.

Ιδιότητες αδίαντου

Το αδίαντο είναι αντιβηχικό , αποχρεμπτικό και μαλακτικό για τις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, ωφέλιμο στον ξερό βήχα και την καταρροή. Συστήνεται ακόμη ως εφιδρωτικό , εμμηναγωγό και κατά της εντερίτιδας. Ως διουρητικό βοηθάει στην ψαμμίαση καθώς και στις πέτρες των νεφρών, όπου καλό είναι να συνδιάζεται με αγριάδα, φούντες καλαμποκιού και άλλα διουρητικά φυτά. Είναι επίσης ωφέλιμο για την πιτυρίδα: Τονωτικό των μαλλιών, θεωρείται ότι σταματάει την τριχόπτωση και εξαφανίζει την πιτυρίδα. Είναι καλό και στις πέτρες των νεφρών, ενώ βοηθάει και ως αντιβηχικό στις βροχίτιγες και τα κρυολογήματα.

Χρήση αδίαντου

Τσάι: Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1-2 κουταλιές του τσαγιού φύλα και το αφήνουμε για δέκα λεπτά.

Πίνουμε το ρόφημα τρεις φορές την μέρα.

Για την τριχόπτωση κάνουμε και εντριβές με το αφέψημα του.