Από το 1500, οι Αλσατοί και οι Γερμανοί παρασκεύαζαν το περίφημο «Maitrank», οινοπνευματούχο ποτό με άρωμα ασπερούλας. Το «Μαγιάτικο κρασί», όπως σημαίνει το όνομα που το έφτιαχναν με μούλιασμα ασπερούλας μέσα σε ελαφρά γλυκό άσπρο κρασί, έχει ιδιότητες τονωτικές και υποβοηθητικές της πέψης, σημειώνουμε όμως ότι η κατάχρηση του μπορεί να προκαλέσει διαταραχές της μνήμης. Οι ιδιότητες…
Η αχίλλεα (ή αχίλλαια) είναι θαμνώδες φυτό που φυτρώνει συχνά στις άκρες των επαρχιακών δρόμων κυρίως της Ευρώπης και της Δυτικής με φύλλα που μοιάζουν με αυτά τις φτέρης τα λουλούδια να βγαίνουν σε δέσμες (ρόζ ή λευκά) – Από την αρχαιότητα ήταν δημοφιλές βότανο για τη θεραπεία συγκεκριμμένων νόσων και τραυμάτων, εξ ου και οι διηγήσεις για τη χρήση του απ τον Αχιλλέα στη…
Το όνομά του προέρχεται από την Ελληνική λέξη βασιλιάς. Χρησιμοποιείται για καλή μνήμη, πονoκεφάλους, στομαχόπονους, και στην μαγειρική για αρωματισμό σαλτσών. Το εκχύλισμα του βασιλικού προλαμβάνει τις άφτρες, τους πονοκεφάλους, βοηθά στην πέψη και καταπραΰνει νεύρα και σπασμούς
Γνωστή και ως χιλιόφυλλο
Βοτανικό όνομα: Αχιλλαία η χιλιόφυλλος (Achillea millefolium)
Ανήκει στην οικογένεια των σύνθετων (Asteraceae) και κατάγεται από την Ευρώπη. Φύεται αυτοφυώς κατά μήκος των δρόμων, στις άκρες χωραφιών, σε ξερικά λιβάδια και σε ηλιόλουστες θέσεις στους κήπους.
Αυτά έχουν προστεθεί μέχρι στιγμής στη λίστα αντιμετώπισης με εναλλακτική θεραπεία για τόνωση.
Κλίκ πάνω στο όνομα κάθε βοτάνου/αιθέριου ελαίου, για να δείτε όλες τις λεπτομέρειες για το καθένα συγκεκριμμένα.
Εμπλουτίζουμε τις λίστες κάθε φορά που συλλέγονται πληροφορίες από πηγές, και εσάς, τους αναγνώστες.
Μήπως εκτός από αυτά τα βότανα για τόνωση γνωρίζετε και κάποιο άλλο με κατάλληλες, θεραπευτικές ιδιότητες? Κάποια άλλη σχετική πληροφορία?
Βοηθείστε στη συγκέντρωση και διατήρηση της γνώσης, συμπληρώνοντας ότι πληροφορία έχετε.
Ειδικά αν έχετε δοκιμάσει μια εναλλακτική θεραπεία για τόνωση παρακαλούμε αφήστε ένα σχόλιο με την εμπειρία σας, τα αποτελέσματα, ή κάτι που μπορεί να είναι χρήσιμο.
comments powered by Disqus